Yönetim yapılarında kullanılan bilişim teknolojileri ve mimari etkileri - Kısmet, Bahar (My University, 1999)
Günümüzde, Bilgi ve İletişim Teknolojilerindeki gelişimler sonucu, toplumlar globalleşme ve gelişen teknolojilere adapte olabilme gibi yaptırımlarla karşı karşıya kalmışlardır. Bu hızlı gelişimin hedefi, daha hızlı bilgilenme ve daha hızlı iletişim kurabilme ilkelerinden yol alarak toplumu yeniden şekillendirmektir. Söz konusu global değişim, bireylerden kurum ve kuruluşlara kadar tüm iş yapış biçimlerini, düşünce anlayışlarını değiştirmekte, dolayısıyla eylem ve fonksiyonların barındığı mimari mekanları da önemli ölçüde etkilemektedir. Araştırmanın amacı, Bilişim Teknolojilerinin mekânsal etkilerini saptamak ve özellikle mimari gelişimi süresince Bilişim Teknolojilerinin doğrudan etkisi altında kalmış yapı türü olması dolayısıyla, Yönetim Yapılarındaki yeni tasarım girdilerini ve mekan organizasyonundaki değişimleri araştırmaktır. Yönetim Yapıları kapsamında, 16.yy dan günümüze, ofisler ve yönetim yapılarına paralel gelişen Bilişim Teknolojileri ve etkileri araştırılmıştır. Borsa binaları ve finansal ofisler, gelişen radikal ofis anlayışları - Özgür Ofis, Uydu Ofis, Home-Office, Back Office, vb.- Bilişim Teknolojilerinin mimari mekanlara etkileri açısından araştırılmıştır. Araştırma, öncelikle Bilişim Teknolojisi araçlarının gelişimi ve mimari tasarımı etkileyen genel kullanım alanlarının araştırılması ile başlamıştır.. Araştırmada Yönetim Yapıları, mimari değişime uğradığı zaman dilimleri kapsamında araştırılarak, değişimleri karşılaştırmalı örneklerle saptanmıştır.. Belirlenen zaman dilimlerinde, Bilişim Teknolojisi araçları ve dolayısıyla gelişen ofis ekipmanlarının mekana etkileri araştırılmıştır.. Bilişim Teknolojilerinin, Yönetim Yapılarında, ofis, arşiv, toplantı mekanlarına ve cephe kurgularına etkileri örneklerle sunulmaktadır.. Ofis kavramındaki değişimler, 21. yy 'in yeni ofis yaklaşımları, 'Ev Ofis, Uydu Ofis, Özgür Ofis* gibi Teknolojik donanımlı ofis türleri örneklerle araştırılmıştır.. Özellikle, Bilişim Teknolojilerinin büyük ölçüde etkisi altında kalan Borsa Binalarında belirli tarih dilimlerindeki mekansal ve organizasyonel değişim ve gelişim örneklerle sunulmaktadır. Araştırmanın değerlendirilmesi sonucunda, ileride araştırma konusu olabilecek yeni konu başlıkları, 'Mimarlık-Bilişim Teknolojileri' etkileşimlerinin araştırılmalarının devamı açısından önem taşımaktadır. XI
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1999
Keywords: Bilişim teknolojileri ve mimari etkiler ve uygulama alanları; Bilişim teknolojilerinin yöntem yapılarının mimari mekanına yansıyış şekilleri