İnce cidarlı açık kesitli tek açıklıklı basit kiriş ve konsol kirişlerde burulma ve bimanent tesir çizgileri ve pratik uygulaması - Kılıç, Osman (My University, 1994)
Bu çalışmada İnce Cidarlı Açık Kesitlerin l. mertebe burulma teorisi incelenmiştir. Konunun incelenmesinde St. Venant Burulması diye bilinen Primer (esas) burulma ilk adımı teşkil etmektedir. Bu ilk adım sayesinde burulma genel hali (zorlamalı burulma) açıklanabilmiştir. Konunun açıklanması yakın tarihe rastlamaktadır. 20. yüzyılın başlangıcına kadar, burulma hesabına, Barre de Saint- Venant adındaki Fransız bilim adamı tarafından geliştirilen ve 1855 de açıklanan teori esas teşkil etmiştir. Mühendislikteki uygulama için bu teoriye R. Bredt (1896) ve A. Föppl (1917) tarafından önemli ilaveler yapılmıştır. Bilindiği gibi ince cidarlı açık kesitlerde asıl etkiyi zorlamalı burulma göstermesine rağmen kapalı kesitlerde bu durum tersinedir. Çalışmada ilk kısımda genel kabuller ve St. Venant burulması açıklanmış, ileriki bölümlerde kesit tesirleri, zorlamalı burulma ifadeleri çıkarılmıştır. Diferansiyel ifadelerin çözümüne girilmemiş, bu çalışmada önemli olanları kaynakçadan alınmıştır. Tek açıklıklı basit ve konsol kiriş için tesir çizgileri çizilmiş çeşitli uygulamalar yapılmıştır. Simetrik olmayan kesitlerle burulmaca hiperstatik sistemlere girilmemiştir. İncelemem Hocam Prof. Naci YÜCEFER'in Yüksek Lisansta verdiği "İnce Cidarlı Açık Kesitler " ders notlarından büyük ölçüde istifade ile hazırlanmıştır
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1994
Keywords: Stvenant burulması; Genel burulma hali; Dönmeden ileri gelen (çarpılmadan) boylama deplasmanlar; Kayma merkezi; Burulma diferansiyel denklemi