5000 serisi alüminyum magnezyum alaşımlarının döküm ve termomekaniksel prosesleri - Coşkuner, Altuğ Okan (My University, 2001)
Tez çalışmamın amacı, Türkiye'de üretilmeyen 5000 serisi alaşımlarından 5086 Alüminyum- Magnezyum alaşımının döküm ve termomekaniksel proseslerini incelemektir. Bu amaçla, öncelikle alüminyum ve alüminyum-magnezyum alaşımı konusunda literatür taraması yapılıp, döküm ve termomekaniksel proseslerin işlem basamakları tespit edilmiştir. Tespit edilen işlem basamaklarına göre, uygun kompozisyonu elde edinceye kadar çeşitli döküm prosesleri gerçekleştirilmiştir. Elde edilen 5086 Al-Mg Alaşımına sıcak ve soğuk hadde ve termik proseslerini uygulayarak hedeflenen özelliklerdeki nihai ürüne ulaşılmıştır. Deneysel çalışmaların sonucu olarak elde edilen verilerle, 5086 Alüminyum-Mac sezyum alaşımının üretimine yönelik nasıl bir prosesin gerçekleşmesi gerektiği ve iyi mekanik özelliklerin elde edilmesinde metaller arası bileşiklerin homojen olarak yapıya dağılmasının gerekliliği tespit edilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2001
Keywords: Alüminyum magnezyum; 5000 serisi al-mg alaşımları; 5086 al-mg alaşımları; Termomekaniksel proses.