Soğutma kulelerinin mukayesesi - Sayer, Akif Emre (My University, 1997)
Bu tezde ilk olarak soğutma kulelerinin çalışma prensipleri ve dizayn şartlan açıklanmıştır. Daha sonra her tip soğutma kulesi incelenmiş ve kulelerin çalışma şartlan ortaya konulmuştur. Bu kuleler maliyet, verim ve işletme masraflan açısından karşılaştınlarak belirli şartlar altında hangi tip soğutma kulesinin seçilmesi gerktiği belirlenmiştir. Bölüm 3'te bir ters akımlı soğutma kulesi şematik resmi çizilerek bir termodinamik analiz yapılmış ve kule hacmini belirleyen formül çıkanlmıştır. Soğutma kulesi teorisi yazılmış, Tchebycheff yöntemi ile performans eğrilesi çıkanlmıştır.Bunun için basit bir bilgisayar programı kullanılmıştır.Daha sonra örnek uygulama ile bir soğutma kulesinin boyutlan bulunmuş, performans eğrisi yardımı ile gerçek verim elde edilmiştir. Son bölümde soğutma kulelerinde su tüketimi ve su kaynaklannın korunması konusu ele alınmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1997
Keywords: Soğutma kuleleri; Ters akımlı soğutma kulesinin termodinamik analizi; Soğutma kulesi teorisi; Kule hacmini etkileyen faktörler