Üretim sistemlerinde ürün maliyetlendirme kapsamında faaliyete dayalı maliyetlendirme yaklaşımının incelenmesi ve bir uygulaması - Eser, Arzum (My University, 2002)
Faaliyete dayalı mafyeüendirme yöntemi doğru uygulandığı taktirde işletme yönetimine işletme ile ilgili alınacak kararlarda çok yardıma olacak veriler sağlamaktadır. İşletmeler ürettikleri ürünlere dolaylı giderleri doğru bir şekilde yansıtamadıklan sürece doğru bir maliyet bilgisine sahip olamayacaklardır. Faaliyete dayalı rnaliyetlendirme genel giderlerin her bir ürüne bu maliyetin oluşumuna sebep verdiği oranda aktarılmasını sağlayarak, her bir ürüne hak ettiğinden daha fazla ya da daha az olmayacak şekilde bu giderlerin paylaştırılmasını sağlamaktadır. Faaliyete dayalı maliyetlendirme üretim esnasında gerçekleştirilen faaliyetlere odaklanmaktadır. Faaliyetlerin kaynaklan tükettiği ve de ürünün de üretim esnasında bu faaliyetleri kullandığı bir sistemdir. Buna göre kaynakların maliyeti faaliyetlere aktarılmakta daha sonra da faaliyetlerde toplanan maliyetler, ilgili ürüne yansıtılmaktadır. Bu çalışmanın ikinci bölümünde klasik maliyet muhasebesi yönetimi ve sistemlerine değinilmiştir. Maliyet ile ilgili kavram ve terimlere değinildikten sonra üçüncü bölümde ürün maliyetlendirilmesinde kullanılan diğer yöntemler tanıtılmış ve de bunların yerine neden Faaliyete dayalı maliyetlendirme yönteminin kullanıldığı açıklanmaya çalışılmıştır. Dördüncü bölümde ise Faaliyete dayalı maliyetlendirme yöntemi tanıtılmaya çalışılmış tarihçesi, ortaya çıkış sebep ve amacı açıklanmaya çalışılmıştır. Beşinci bölümde ise Faaliyete dayalı maliyetlendirme yönteminin bir işletmede uygulanma adımlan anlatılmış ve bu esnada dikkat edilmesi gereken hususlara değinilmiştir. Sonuç bölümünde ise bu yöntemin işletmeye sağladığı/sağlayacağı yararlar ve ileride yapılacak uygulamalar ile ilgili tavsiyeler verilmiştir. Anahtar Kelimeler: Faaliyete dayalı malryetlendirme, Ürün maliyetlendirmesi, Faaliyetler ve maliyet taşryıcıları, Maliyet tahsisi.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2002
Keywords: Maliyet muhasebesi; ürün maliyetlendirmemaliyet sistemi