Harmonikli devrelerde enerji ölçümü - Çırpan, Banu (My University, 2009)
Elektrik enerji sisteminin kaliteli ve etkin olabilmesi için sistemin akım ve gerilimbileşenlerinin dalga şekli, temel frekanslı sinüsoidal bir değişime sahip olmalı ve izinverilebilen bozulma seviyesinin sınıflandırılması gerekmektedir. Ancak günümüzde artanenerji ihtiyacı ve yarı iletken teknolojisinin özellikle sanayide yaygın kullanımı ile birlikteşebekeye her geçen gün değişik nonlineer yükler de bağlanmaktadır. Yapılan bu çalışmada,TEDAŞ onaylı ve kullanımı yaygın olan elektrik sayaçlarının çeşitli harmonikli gerilim veakımlar altındaki ölçme hataları incelenip değerlendirilmiştir.Literatürde yer alan güç hesaplama yöntemleri incelenmiş ve aralarındaki farklarMATLAB/Simulink simülasyonlu örnek bir uygulama ile çalışmanın ilk bölümündeanlatılmıştır. İkinci bölümde ise, piyasada yaygın olarak kullanılan farklı markalarda iki adetsayaç seçilerek çeşitli harmonikli durumlardaki aktif ve reaktif enerji ölçüm sonuçlarıirdelenmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009
Keywords: 1harmonik; 2distorsiyonlu dalgafonları; 3enerji ölçümü