Kentsel atmosferde partiküler madde boyut dağılımı ve bileşen analizi - Kuzu, Sadullah Levent (My University, 2010)
İlerleyen zamanla beraber, hava kirliliği özellikle şehirsel bölgelerde kritik öneme sahiptir. İhtiyaçlardan doğan yanma prosesleri sonucunda değişik kirleticiler atmosfere verilmektedir. Bunlar genel olarak gazlar ve partiküller sınıfları altında incelenmektedirler. Bu tez kapsamında kentsel bölgelerde partiküler madde kirliliği incelenmiştir.Partiküler maddeleri örneklemek için basamaklı ayrıştırıcı kullanılmış, bunların boyut analizi yapılmıştır. Elde edilen partikül örnekleri daha sonra ICP'de element, iyon kromotografta ise iyon analizine tabi tutulup bileşenleri tayin edilmeye çalışılmıştır. Na, K, Mg, Ca gibi toprak elementlerinin partiküllerde önemli miktarda bulunduğu gözlemlenmiştir. Bunlarla beraber SO4-2 ve NO3- iyonları çok çıkması ise yanma kaynaklı bileşenleri göstermektedir.Yapılan ölçümler sonucunda partiküler madde konsantrasyonunun birçok zaman standartları geçtiği, boyut dağılımı incelendiğinde önemli bir kısmının ince partiküllerden oluştuğu görülmektedir. Örnekleme yapılan bölge yoğun trafiğin bulunduğu bir yer olduğu için ince partiküllerin kaynağının trafik olduğu görülmektedir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010
Keywords: PArtiküler Madde; Partikül kaynakları; Inorganik halojenler