Tirozin'in potasyum permanganat ile yükseltgenmesi ve model mangan komplekslerinin elde edilmesi - Ece, Tuna (My University, 2004)
Farklı mol oranlarında KMn04-tirozin karışımlarının reaksiyonları incelenmiş ve reaksiyon ürünleri birçok analitik metod vasıtasıyla karakterize edilmiştir. 1/5, 2/5 ve 3/5 mol oranlarına sahip KMn04-tirozin kanşımlannda, tirozinin belirli bir miktarı yükseltgenmemiş ve kati. fazda kalarak kolayca izole edilmiştir. Diğer yandan, tirozinin sulu fazda kalan yükseltgenme ürünü/ürürüerinin dekarboksilasyon reaksiyonu sonucu oluşan bir örün olduğu ve bunun daha ileri derecede molekül içi yükseltgenmeye uğradığı anlaşılmaktadır. Deaminasyon reaksiyonu meydana gelmediğinden, dekarboksilasyon ürünüVürünlerinin aromatik halka ve/veya alkil zinciri üzerinden dehidrojenasyon ve hidroksilasyona uğradığı görülmektedir. Bunun yanında, kinoid oluşumu da saptanmamıştır. Bu sonuçlar, tüm reaksiyonlar süresince KMnCVın tüm indirgenmiş formlarının karbon merkezli radikalik ürünlerle etkileştiğine işaret etmektedir. Reaksiyonların sonlandınldığı asidik sulu fazda Mh(II) iyonlarının karbon merkezli radikallerle kararlı bir yük transfer kompleksi yaparak etkileştiği öngörülmüştür. Bu tür komplekslerin, mangan enzimlerinin yapısal ve mekanistik açıdan anlaşılmasında önemli olacağına inamlmaktadrr. Anahtar kelimeler: Amino asit, tirozin, KMnC^ yükseltgemesi, mangan kompleksleri, radikal kompleksleri.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2004
Keywords: Genel bilgiler