Buca konutlarının mekan dizimi ve görünür alan analizi - Korkmaz, Sevde (My University, 2011)
Bu çalışma kapsamında, toplumun yaşam biçiminin mekâna yansıması, mekân dizim analiz yöntemi üzerinden araştırılmış, mevcut örnekler üzerinden analiz edilerek mekân ve kullanıcı ilişkilerinin üzerinde durulmuştur.Giriş bölümünde tezin amacı, kapsamı ve yöntemi açıklanmaktadır. İkinci bölümde, yöntemin teorik altyapısı oluşturulmaktadır. Üçüncü bölüm, çalışma alanının Buca'da yer alması nedeniyle, Buca'ya dair tarihsel ve mimari özellikler hakkında bilgi verildiği, Buca geleneksel konut örnekleri mekânsal ve görsel analizlerle incelenerek, konutlara ait mekânsal özelliklerin değerlendirildiği bölümdür. Dördüncü bölümde, günümüz kullanıcı ihtiyaçlarını karşılayabilen bir proje hedeflenmiştir. Geleneksel konut grubu ve önerilen yapının analizleri karşılaştırılarak mekân kullanım biçimlerinin ortaya koyduğu benzerlikler ve farklılıklar belirlenmiştir.Yapılan değerlendirmelerde, elde edilen somut veriler doğrultusunda toplumun sosyal ve kültürel yapısının mekânsal organizasyonun oluşumunda ve kullanımında önemli bir rolü olduğu görülmektedir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011
Keywords: Mekan dizim yöntemi; Mekansal dizim; Görünür alan kavramı; Depthmap yazılımı; Buca konutlarının mekan dizimi ve görünür alan analizi