Nükleer tıpta kalça ve diz enfeksiyonunda üç fazlı kemik sintigrafisi ile Tc-99m ciprofloxacin sintigrafisinin karşılaştırılması ve kullanılan radyofarmasötiklerin kalite kontrolu - Bozkurt, Nedim (My University, 2011)
Bu tez çalışmasında radyofarmasötiklerin kalite kontrol testlerini, farmakopelere ve standartlara uygun olarak yapılmıştır. Kalite kontrol testleri üretim aşamasında hem de hastaya tatbikten önce ihtiyaç vardır. Bunun neticesinde kalça ve diz eklemlerinin üç fazlı kemik sintgrafisi ile ciprofloxacin sintgrafisinin sonuçları karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir. Çalışmaya enfeksiyon ön tanısıyla kliniğimize yönlendirilen 33 hasta dahil edildi. Hastaların 19 (%58) tanesi bayan 14 (%42) tanesi erkekti ve yaş ortalaması 47 (16-77) idi. Hastaların 21 (%64) tanesinde kalça protezi, 12 (%36) tanesinde diz protezi mevcuttu. Çalışmaya dahil edilen tüm hastaların ayrıntılı anamnez bilgileri, laboratuar bulguları, histopatolojik ve bakteriolojik inceleme sonuçlan kaydedildi ve çalışma grubundaki tüm hastalara kliniğimizde en az 3-5 gün arayla üç fazlı kemik sintigrafisi ve Tc-99m ciprofloxacin sintigrafisi çekildi. 33 hastaya çekilen üç fazlı kemik sintigrafisi, 15 (%46) hastada enfeksiyon açısından pozitif, 18 (%54) hastada ise enfeksiyon açısından negatif olarak rapor edildi. Yine 33 hastaya çekilen Tc99m ciprofloxacin sintigrafisi, 13 (%38) hastada pozitif, 20 (%62) hastada negatif olarak rapor edildi. Kesin tanı hastaların12 (%36)'nde operasyon öncesi aspirasyon mayii'nden ve/veya operasyonda alınan mikrobiolojik kültür sonuçları ile konulurken 18 (%54) hastada ise en az 6 ay en fazla 26 ay süre ile (13.3 ± 5.6 ay)yapılan klinik takip bulguları ile kondu.Ameliyat sonuçlan ve klinik takiplerle elde edilen sonuçlar gold standart kabul edildiğinde üç fazlı kemik sintigrafisi için sensitivite %100 iken Tc-99m ciprofloxacin sintigrafisi için % 86.6 (p<0.05 ), spesifite %77.5'e %82.8 (p<0.05 ) , pozitif prediktif değer %65.2 'e %68.4 (p>0.05), negatif prediktif değer %100'e %93.5 (PO.05), doğruluk %84'e %84 ( p>0.05) olarak bulundu. Sonuç olarak protez enfeksiyonu şüphesi taşıyan tüm olgularda elde ettiğimiz sonuçlara dayanarak üç fazlı kemik sintigrafisi sensitif bir yöntem olup enfeksiyon varlığının ekarte edilmesinde güvenle kullanılabilir. Tc-99m ciprofloxacin sintigrafısinin spesifitesi ise üç fazlı kemik sintigrafisine göre daha yüksek bulunduğundan septik - aseptik gevşeme ayırımı açısından değerlendirilen hastalarda her iki yöntemin birlikte kullanımı uygundur. Ayrıca kolay elde edilebilmesi, uygulanım kolaylığı, maliyetinin düşük olması Tc-99m ciprofloxacin sintigrafisi için tercih sebebi olabilir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011
Keywords: Nükleer tıp; Radyofarmasötikler; Dilüsyon; Fagositoz