İstanbul vakıf müzeleri sorunları ve çözüm önerileri - Genç, Gülseren (My University, 1992)
Vakıf eserlerini korumak ve yaşatmakla görevli olan Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün diğer bir görevi de, kültürel değer yüklediği Vakıf Müzeleri için çalışmalar yapmasıdır. "İstanbul Vakıf Müzeleri ve Çözüm Önerileri" adındaki çalışma bu müzelerin, fiziksel koruma durumları, sergileme ve depolama alanlarına çözüm getirmeyi amaçlamaktadır. Bu çalışmanın birinci bölümünde, Vakfın tanımı, Vakıfların tarihçesi ve Vakıflar Genel Müdürlüğü haline gelişi, yönetim biçimi ve Vakfın özel hukuku anlatılmıştır. İkinci bölümde, Vakıf müzeleri, Vakıf müzelerinin tarihçesi ve yönetim biçimi, üçüncü bölümde Müzeler için sorun teşkil eden çevre koşulları, yapı fiziği, nem, ışık, hava kirliliği ve biyolojik etkenlerin tanımı, dördüncü bölümde, İstanbul Vakıf Müzeleri'ne ilişkin olarak, bağlı oldukları kurum, yerleri, içinde yer aldıkları binalar hakkında bilgi verilmiş, koleksiyonları, sergileme ve depolama alanları, fiziksel koruma durumları bizzat yerlerinde incelenmiş ve fotoğraflarla tespit edilerek anlatılmıştır. Beşinci ve son bölümde ise Vakıf Müzeleri'nin sorunlarına, özellikle çevre koşulları konusunda çözüm önerisi getirilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 1992
Keywords: İstanbul vakıf müzeleri; Vakıf müze binaları; Vakıf