Model Güdümlü Geliştirme Yaklaşımı ile Otomatik Kod Üretimi Araçlarının Karşılaştırılması - İçöz, Büşra (My University, 2021)
Model Güdümlü Yazılım Geliştirme (MGYG) bir yazılım projesinin hızlı, verimli, yüksek kalitede, minimum maliyet ve zamanda geliştirilmesi için kullanılan bir yazılım geliştirme yaklaşımıdır. Model güdümlü yazılım geliştirme yaklaşımında, yazılım geliştirme işlemine model oluşturularak başlanır. Oluşturulan model ile yazılımın kaynak kodlarının, birim testlerinin ve fonksiyonel test senaryolarının tamamının ya da büyük bir kısmının yazılım kaynak kodu üretme aracı kullanılarak otomatik olarak oluşturulması amaçlanır. Bu sayede, doğrudan yazılım projesinin geliştirilmesi sırasında zaman ve maliyetten kazanç elde edilmesi hedeflenir. Bu tez çalışmasında model güdümlü yazılım geliştirme üzerinde durulmuş ve model güdümlü yazılım geliştirme yaklaşımının en önemli aşamalarından biri olan yazılım kaynak kodlarının otomatik olarak üretilmesi aşamasında kullanılan otomatik yazılım kaynak kodu üretme araçları karşılaştırılmıştır. Otomatik yazılım kaynak kodu üreten araçlar için birtakım kalite ölçütleri tanımlanmış ve bu kalite ölçütleri için gereksinimler belirlenmiştir. Belirlenen gereksinimler doğrultusunda açık kaynak kodlu ve ücretsiz olan otomatik yazılım kaynak kodu üretme araçları karşılaştırılmıştır. Araçların karşılaştırılması sonucunda, kalite ölçütleri için belirlenen gereksinimleri en çok karşılayan araç olan Telosys aracı ile mikroservis mimari yapısında RESTful bir web servisin geliştirilmesi sırasında yazılım geliştirme yaşam döngüsünde model güdümlü yaklaşımdan yararlanarak örnek bir uygulama çalışması yapılmıştır. Ayrıca, yapılan uygulama çalışması üzerinden model güdümlü geliştirme yaklaşımının mikroservis mimarisi için uygulanabilirliği değerlendirilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021
Keywords: Model güdümlü mühendislik; Model güdümlü geliştirme; Otomatik kod üretimi; Otomatik kod üretme aracı; Mikroservis