Benzetim modeli ve programlaması kullanılarak kapasite planlaması ve metal sanayide bir uygulaması - Kılık, Fulya (My University, 2005)
Bu tez kapsamında, görsel simülasyon tekniği incelenmiş, görsel simülasyon tekniğinin sağladığı faydalar belirtilmiştir. Görsel simülasyon tekniği olarak Arena 4.0 ve Promodel 4.2 paket programlan kullanılmıştır. Kollektör imalatı yapan bir işletmede uygulama yapılmıştır. Uygulama kapsamında performans ölçütü olarak üretim miktarı alınmıştır. İşletmenin mevcut durumu, Arena 4.0 ve Promodel 4.2 paket programlan ile modellenmiş, çıktı analizleri ile darboğaz oluşturan kaynaklar tespit edilmiştir. Darboğaz oluşturan kaynakları engellemek ve sistemin üretim performansını artırmak amacıyla sisteme tezgah ve işçi eklenerek yeni alternatif modeller kurulmuştur. Alternatif modellerin sonuçlan analiz edilmiştir. Mevcut durum ile alternatif modellerin karşılaştınlması yapılmıştır. Anahtar Kelimeler: Görsel simülasyon, kapasite planlaması, arena, promodel XI
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2005
Keywords: Sistemler sistem modelleri ve simülasyon; Model kavramı ve model gereksinmesi; Simülasyonla çözüm