Benzinli direkt püskürtmeli motorların geliştirilmesi - Binici, Kemal Uğur (My University, 2002)
Bugüne kadar ileri sürülen direkt püskürtmeli benzinli motorların çeşitli karışım teşekkül kavramlarının önemli problemleri geniş motor çalışma aralıklarında bujide yeterli derecede karışım hazırlama zorluklarıdır. Mitsubishi tarafından ileri sürülen yanma kontrol teknolojileri bu problemler için çözümlerden biridir. Yuvarlanma hava hareketini oluşturmak için yukarı doğru dik emme portları, optimize edilmiş sprey dağılımını ve atomizasyonunu gerçekleştirmek için elektromanyetik girdap enjektör ve kademeli dolguyu devam ettirmek için kompakt piston oyuğu kullanılarak, tam yüklerde yüksek performansı gerçekleştirmek için homojen yanmayı elde etmek, kısmi yükler altında da yüksek termik verim için süper- fakir kademeli yanmayı başarmak mümkün olmuştur. Bu teknolojileri kullanan GDI (Benzinli Direkt Püskürtme) motor geliştirilmiştir. Kısmi yüklerde, %30' u aşan yakıt ekonomi iyileştirilmesi gerçekleştirildi. Yüksek yüklerde, buharlaşma gizli ısısı ile soğuyan hava volümetrik verimi arttırdığından ve oktan sayısı gereksinimim azalttığından yüksek bir sıkıştırma oranı olan s=12:l seçilebilmektedir. Sonuç olarak, performansta %10 luk bir artış gerçekleşmiştir. NOx emisyonu, fakir yanmalı motorların en önemli problemlerinden biri olarak düşünülmektedir. Bu problem yeni geliştirilen fakir-NOx katalist ve yüksek EGR toleranslı kademeli yanmanın doğal karakteristiği kullanılarak çözülmüştür.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2002
Keywords: Benzinli direkt püskürtmeli motorların geliştirilmesi; benzinli direkt püskürtmeli motorlar için motronic med7 motor yönetim sistemi ve kalibrasyon prosüdürleri; Elektromanyetik girdap enjektör; Piston oyuğu; Yukarı doğru dik emme portu