İpotekli konut finansman sistemi ve Türkiye'deki uygulaması üzerine bir inceleme - Kaymakbayraktar, Onur (My University, 2006)
Kısa adı mortgage olan ipotekli konut finansman sisteminin Türkiye'de uygulanabilirliği ve bu sistemin Türkiye'de işleyen mevcut konut finansman sistemlerine göre artı ve aksi yanlan incelenmiştir. Türkiye'deki konut sorununa ilişkin bilgiler verilmiş, mevcut konut edinme ve konut finansman modellerinin ekonomiye olan etkileri sunulmuştur. Bunların yanında ülkemizde de yürürlüğe girmesi düşünülen ipotekli konut finansman sistemi yurt dışındaki uygulamaları ile karşılaştırılmıştır. Sistemlerin karşılaştırılması sırasında, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerdeki mevcut ipotekli konut finansman sistemleri ve yıllardır Amerika ve Almanya'da başarıyla uygulanan sistemlerden yararlanılmıştır. Son olarak Türkiye'de kurulması düşünülen İpotekli Konut Finansman Kuruluşu ve sistemin nasıl işlediğine dair bilgiler verilmiştir. Sistemin Türkiye'de uygulanabilmesi için gerekli koşullar sıralanmıştır. Anahtar Kelimeler: Konut Sorunu, İpotekli Konut Finansmanı, İpotekli Konut Finansman Kuruluşu, İpotek
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2006
Keywords: Türkiye’de konut ve gayrimenkul sektörü; Konut finansmaanı ve ipotek sistemi; Dünya’da mortgage