Bir kent rehberinin oluşturulmasında bilgisayar teknolojilerinin kullanılması - Sönmez, Mehmet Murat (My University, 1999)
Bu araştırmada bilgisayar ortamında mimari bir sunum yapmak için gerekli olan teknikler incelenmiş ve bu tekniklerin bir kent bölgesinin mimari anlamda sunulması için nasıl kullanılabileceği araştırılmıştır. Bu nedenle İstanbul Kenti içerisindeki tarihi yarımada da bulunan mimari yapıların sunumunu amaçlayan bir model uygulama yapılmıştır. Araştırmanın ikinci bölümünde bilgisayar ortamında kullanılan bir sunum tekniği olan hipermetin dokümanları ile hipermetin dokümanlarının bileşenleri olan bilgi ve arayüz tasarımları incelenmiştir. Mimarlıkta hipermetin dokümanlarının nasıl kullanıldığı istatiksel olarak araştırılmış ve ömeklenmiştir. Üçüncü bölümünde hipermetin dokümanlarının bir kent bölgesinin mimari anlamda sunulmasında nasıl kullanıldığı araştırılmış ve Internet ortamında yer almakta olan kent rehberleri içerik düzeyi, bilgi ve arayüz tasarımı yönünde incelenmiştir. Dördüncü bölümünde, ikinci ve üçüncü bölümlerde elde edilen veriler doğrultusunda İstanbul tarihi yanmada içerisindeki mimari yapılan tanıtan örnek bir kent rehberi oluşturulmuş ve bu kent rehberi içerik düzeyi, bilgi ve arayüz tasarımları yönünden açıklanmıştır. Beşinci bölümünde, hazırlanmış olan model kent rehberi içerisinde örnek bir dolaşım yapılmış ve dördüncü bölümde açıklanan bilgi ve arayüz tasarımının uygulamanın tamamında görülmesi sağlanmıştır. Araştırmanın son bölümünde, mimari sunumda hipermetin dökümanı kullanımının getirdiği sonuçlar aktarılmış, bir kent bölgesinin mimari yapılarının bilgisayar ortamında sunumunda nasıl bir yol izlenebileceği lenmiş ve model uygulama ile incelenmiş olan kent rehberlerinin karşılaştırması yapılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1999
Keywords: Hipermetin; Hipermedya; Cyber city guide