SF6 gazlı transformatörler ile yağlı transformatörlerin karşılaştırılması - Eren, Ulaş (My University, 2008)
Bu tezin amacı, enerji sistemlerinin en önemli ekipmanlarından biri olan transformatörlerin izolasyon maddesi olan transformatör yağı ve SF6 gazının incelenmesidir. Öncelikli bu izolasyon maddeleri hakında genel bilgiler verilmiş ve transformatör içerisindeki davranışları incelenmiştir.Transformatörler içerisindeki izolasyon maddesine göre adlandırılır. İç yapısal özellikleri aynı olan transformatörlerin, izolasyon maddesinin değişmesiyle beraber fiziksel şekilleri ve verimliliğin artırılması için nasıl teknik takviyelerin yapıldığı incelenmiştir. Yağlı transformatörlerin ve Gaz izoleli (SF6) transformatörlerin birbirlerine karşı güçlü ve zayıf yanları karşılaştırılarak incelenmiştir.Anahtar Kelimeler: Gaz izoleli transformatörler, GIT, SF6, transformatör yağı
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2008
Keywords: TRANSFORMATÖRLERİN SINIFLANDIRILMASI; DEMİR KAYIPLARI; PARALEL BAĞLAMA ŞARTLARI; AKIM TRANSFORMATÖRLERİ