Yapıların dış aydınlatmasında enerji etkin tasarım ölçütleri ve bir uygulama örneği - Şentürk, Aysun (My University, 2010)
Kentlerin geceleri emniyet ve güvenlik içinde kullanılabilmeleri için yapılan işlevsel aydınlatmaların yanı sıra, günümüzde kent görüntülerinin geceleri çekici kılınması, park, bahçe, yeşil alanların, kentte önemli olan tarihi ve çağdaş yapıtların yerli-yabancı gezginlere tanıtılması gibi nedenlerle mimari aydınlatmaların yapılması da önem taşımaktadır. Bu çalışmada, yapay ışık ile, kent içinde göstermek istediğimiz yapılarda, enerjinin en etkin şekilde kullanılarak, en iyi aydınlatma koşullarının oluşturulması amaçlanmaktadır. Tez çalışması, yapı yüzlerinin, enerjinin etkin kullanımı ile aydınlatılması ve kullanım planlaması yapılarak en az enerji kullanımı ile aydınlatma ölçütlerinin neler olması gerektiği konularını içermekte olup, bu alanda yapılacak çalışmalara örnek oluşturması yönünden önem taşımaktadır. Yapı dış aydınlatması ve enerji etkin aydınlatma konuları üzerinde literatür araştırması ve bilgisayar programı üzerinde bir uygulama yapılması çalışmanın yöntemini oluşturmaktadır. Bu çalışma kapsamında,- Birinci bölümde, çalışmanın amacı anlatılmıştır.- İkinci bölümde, kent aydınlatma ile ilgili bilgi verilmiştir.- Üçüncü bölümde, enerji etkin yapı yüzü aydınlatma ölçütleri, kent ölçeği ve yapı ölçeğinde ele alınıp, aydınlatmada kullanım süreleri konusunda bilgi verilip, bazı örnek çalışmalar yapılmıştır.- Dördüncü bölümde, bilgisayar programı ile örnek aydınlatmalar yapılıp, enerji yönünden karşılaştırılmıştır.- Beşinci ve son bölümde, tez hakkında genel değerlendirme yapılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010
Keywords: Kent aydınlatma; Enerji etkin aydınlatma tasarımı; Işık kaynakları