Yardımlaşan nesne ağları için telsiz ortam erişim yöntemi geliştirilmesi - Karlıdere, Turgay (My University, 2006)
Yardımlaşan nesnelerin, ortamda gömülü çok sayıda duyargadan aldıkları bilgileri ve diğer nesnelerden gelen istekleri gerçek zamanlı islemeleri ve iletmeleri gerekmektedir. Ayrıca nesneler, genellikle gözetimsiz ve özerk çalısmak zorunda olduklarından güç kaynakların yenilenmesi çok zor ya da imkansızdır. Bu nedenle iletim gecikmesi ve enerji tüketimi,yardımlaşan nesne agları için iki önemli hizmet kalitesi ölçütüdür. Özellikle nesnelerin gezgin oldugu uygulamalarda sık degisimleri nedeniyle bu önem daha da artmaktadır. Yardımlaşan nesne aglarının özelliklerine uygun olarak gelistirilen PCLS (power controlledloosely synchronized) MAC protokolünde, nesnelerin dinleme zamanları gevsek eşzamanlı olduğundan komşuların dinleme-uyuma çizelgelerini takip etmek gerekmez. Bu sayede dahakısa öncül sinyali kullanılarak protokol yükü azaltılmaktadır. PCLS protokolünde gevsekeszamanlı dinlemenin yanı sıra açık döngü iletim gücü kontrolü uygulanmaktadır. Agdayeterli baglantılılıgı saglayan iletim gücünün belirlenmesinde periyodik olarak yayınlananHELO mesajlarından yararlanılmaktadır. HELO mesajlarına dayalı güç kontrol yöntemi komsu kimliklerine baglı degildir. PCLS protokolünün bu özellikleri, arıza ve gezginlikten kaynaklanan ilinge degisikliklerinden etkilenmeksizin, iletişimde enerji tüketimini ve veri bagı katmanı gecikmesini azaltmaktadır. PCLS protokol parametrelerinin enerji tüketimi ve gecikmeye etkileri analitik yöntemle incelenmekte ve geçerlilikleri benzetim yoluyla da gösterilmektedir. PCLS MAC protokolünün performansı OMNet++ benzetim ortamında degerlendirilmektedir. Benzetimlerde Taktik Sualtı Gözetleme Sistemi (TSGS) senaryosu esas alınarak nesnelerin referans nokta grup gezginlik (RPGM) modeline göre hareket ettikleri kabul edilmektedir. PCLS protokolü, B-MAC ve LMAC protokolleriyle karşılaştırıldığında hem enerji tüketimi hem de gecikme ölçütleri açısından daha iyi performans elde edilmektedir.
Tez (Doktora) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2006
Keywords: MAC protokolleri; Yardımlaşan nesneler; Sualtı gözetleme sistemleri; Gezginlik modelleri; OMNet++