Değişim mühendisliği ve seçilen saç parçaların imalat süreçlerine uygulanması - Eroğlu, Gökhan (My University, 1998)
Günümüzün iş dünyası hızla değişmektedir. İşletmeler bu hızlı değişime adapte olmak durumundadırlar. Aksi takdirde varlıkları tehlikeye girecektir. Bu değişime uyum sağlamak, mevcut yapıda küçük çaplı uygulamalar ve değişiklikler yapmak ile mümkün değildir. İstenilen başarının elde edilebilmesi için işletmeler, süreçleri üzerinde odaklanmalı ve bu süreçleri değişen şartlara göre, günümüz teknolojisinin yardımı ile beraber yeni baştan yaratmalıdırlar. Ancak bu sayede büyük atılımlar gerçekleştirilip işletmeler mevcudiyetlerini devam ettirebilirler. Değişim mühendisliği, günümüz şartlarına uygun olarak süreçlerin yeni baştan yaratılması çalışmasıdır. Değişim mühendisliğinde yaratıcılık, fikir üretme, analiz etme ve değerlendirme, liderlik ve takım çalışması gibi unsurlar Sn planda olmaktadır. Bu çalışmada, değişim mühendisliğinin gerçekte ne olduğu ve genel olarak uygulama için nasıl bir yol izlenebileceği ile başarılı olup olmadığı incelenmiştir. Bu amaçla öncelikle, değişim mühendisliğinin neyi ifade ettiği ve ardından, nasıl gerçekleştirileceği ele alınmıştır. Başka bir deyişle, mevcut süreçlerdeki durumun nasıl tespit edildiği ve yeni süreçlerin planlanmasının ve uygulanmasının nasıl yapılması gerektiği araştırılmıştır. Bunlardan sonra, bir işletmedeki yönetim süreçleri ile bazı ürünlerin imalat süreçlerine değişim mühendisliği çalışması uygulanmıştır. Bu çalışma sonucunda, çevrim zamanında %20-%80, maliyetlerde %30-%80, üretim miktarında da 2 ila 6 kat artış elde edilebileceği görülmüştür. Değişim mühendisliği, işletmelerde önemli etkileri bulunan kalite, maliyet, hız ve hizmet gibi unsurlarda çarpıcı gelişmeler sağlayacak bir yöntem olarak düşünülmelidir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1998
Keywords: Değişim mühendisliğinin gelişme süreci; Değişim mühendisliği; Üretim sistemleri ve değişim mühendisliği