Split klimaların iç ünitelerinde kullanılan fanların oluşturduğu akış alanının incelenmesi - Özdemir, Onur (My University, 2010)
Bireysel Split tip klimalarda iç ünite kullanıcının bulunduğu mahale yerleştirilmektedir. Ses seviyesi ürünün seçimi için önemli bir etkendir. İç ünite içerisinde daha düzgün bir akış elde etmek türbülansı azaltarak ses seviyesinin de azalmasına sebep olacaktır. Aynı zamanda daha yüksek hava debisi elde edecek şekilde fan, arka duvar ve dil geometrisi tasarlamak fanın daha düşük devirlerde çalışmasına olanak sağlayacaktır. Böylece hem enerji tasarrufu sağlanmış olacak hem de ses seviyesinin azaltılması sağlanacaktır. Bu çalışmada ses seviyesini ve hava debisini etkileyen geometrik değişkenler incelenmiştir. Literatürler ve patentler incelendiğinde çapraz akışlı fanların performansını etkileyen parametreler belirlenmiştir. Ses seviyesinin azaltılması konusunda özellikle arka duvar yönlendirme kanadının yapısı ile ilgili çalışmalar incelenmiştir. Hava debisinin arttırılması için de arka duvar fan arası mesafeler araştırılmıştır. Hava debisinin ölçümü için ANSI/AMCA 210-07 "Laboratory Methods of Testing Fans for Certified Aerodynamic Performance Rating" standardına göre bir fan test tüneli kurulmuştur. Yapılan literatür ve patent araştırmalarından elde edilen çıkarımlar sonucunda elde edilen arka duvar yapısına ait geometriler split klima iç ünitesinde kullanılacak şekilde modellenmiştir. Fluent programında sayısal olarak analiz edilmiştir. Elde edilen veriler ile yaptırılan prototiplerin testleri sonucunda alınan datalar karşılaştırılmıştır. Analiz ve deney sonuçları arasında hata ortalama %5 olarak belirlenmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010
Keywords: Fan test düzeneği; Bireysel split tip klima; Ses seviyesini ve hava debisini etkileyen geometrik değişkenler