Telsiz algılayıcı düğüm tasarımı ve gerçeklenmesi - Tayşi, Ziya Cihan (My University, 2006)
Son y llarda telsiz ileti im ve mikro-elektromekanik sistem (MEMS) teknolojilerindeki h zlgeli meler, dü ük maliyetli, dü ük güç tüketimine sahip, çok i levli ve küçük boyutlu telsizalg lay c lardan olu an telsiz alg lay c a$lar n (wireless sensor networks) geli tirilmesineolanak sa$lam t r. Telsiz alg lay c a$lar ilk olarak askeri amaçl savunma uygulamalar ndakullan lm t r. Günümüzde ise telsiz alg lay c a$lar n kullan m alanlar aras nda do$al ya amalanlar n n izlenmesi, tar m ürünlerinin geli imlerinin izlenmesi, endüstriyel kontrol ve izlemesistemleri, ev otomasyon sistemleri, güvenlik uygulamalar ve tedarik zinciri uygulamalarbulunmaktad r.Telsiz alg lay c a$lar, çevreden bilgi toplayabilen, ald $ bilgiyi bir ba ka dü$üme veyamerkeze aktarabilen dü$ümlerden olu ur. Telsiz alg lay c dü$ümler, çevreden bilgi almaysa$layan çe itli say da ve türde alg lay c lar, alg lay c lardan al nan bilginin saklanmas içinikincil depolama birimi, dü$ümlerin birbirleriyle haberle mesini sa$layan telsiz haberle mebirimi, enerji ihtiyac n n kar lanmas n sa$layan besleme (güç) birimi ve tüm bu i lemleringerçekle tirilmesinden sorumlu olan i lemci biriminden olu maktad r.Bu tez çal mas n n temel amac , yukar da belirtilmi olan uygulamalarda kullan labilecekgenel amaçl telsiz bir alg lay c dü$ümün olu turulmas d r. *lk olarak bugüne kadarolu turulmu olan telsiz alg lay c a$lar ve bu a$lar n yap s nda kullan lm olan dü$ümlerincelenmi tir. Bu inceleme sonucunda geli tirilecek olan dü$üm üzerinde kullan lacak olanmikrodenetleyici birim, telsiz ileti im birimi, ikincil bellek birimi, güç yönetim birimi vealg lay c lar belirlenmi tir.Belirlenen birimlerin test edilmesi için gerekli olan donan m ve yaz l m altyap solu turulmu tur. Test ortam nda elde edilen bilgiler $ nda dü$ümün tasar m son halinialm t r. Geli tirilen dü$ümün boyutlar n n küçük olmas n sa$lamak için 6 katmana sahip birtasar m olu turulmu tur. Bu sayede dü$ümün boyutlar n n 25 mm x 25 mm x 10 mm olmassa$lanm t r. Geli tirilen dü$ümün veri aktar m h z 250 kbps, veri depolama kapasitesi 8Mbit'tir. Dü$üm üzerinde bas nç, k, s cakl k ve ivme de$erlerinin ölçülmesini sa$layanalg lay c lar bulunmaktad r. Geli tirilen dü$üm üzerinde en yüksek enerji tüketimine telsizileti im birimi sahiptir. Kullan lan telsiz ileti im biriminin ç k gücünün azalt lmas ile enerjitüketimi azalt labilir. Dü$ümün enerji tüketimi pasif konumda 10.5 6A, veri alma durumunda33.9 mA'dir. Veri aktar m durumunda ise güç tüketimi en az 13.4 mA, en fazla 21.5 mA'dir.Anahtar kelimeler: Telsiz Alg lay c A$lar, Telsiz Alg lay c , Alg lay c A$lar, Gömülüsistemlerix
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2006
Keywords: Telsiz algılayıcı ağların gelişimi; Kullanımda olan telsiz algılayıcı düğümleri; Telsiz algılayıcı düğüm tasarımı