Elektrik güç sistemlerindeki anahtarlama olaylarının dinamik analizi ve harmonik bileşenlerin bu olaylar üzerindeki etkileri - Arıkan, Oktay (My University, 2009)
Elektrik güç sisteminden beklenen, kaliteli, güvenilir, kararlı ve sürekli bir elektrik enerjisi sağlamasıdır. Güç kalitesinin sağlanması açısından, güç sistemlerinde meydana gelen geçici olayların incelenmesi ve etkilerinin belirlenip, gerekli önlemlerin alınması büyük önem arz eder.Güç sistemlerinin tasarımında, hatlardaki ve şalt merkezlerindeki yalıtım seviyeleri ile koruma elemanlarının belirlenmesi önemli bir yere sahiptir. Bunların belirlenmesinde yıldırım düşmesi, anahtarlama olayları ve arızalar nedeniyle oluşan geçici olayların etkileri gözönüne alınır.Güç sisteminde her geçen gün artan nonlineer yükler, sistem içerisinde harmonik bileşenlere neden olmaktadır. Harmonik bileşenler, güç kalitesinin sağlanması açısından önemli bir problemi ortaya çıkarmaktadır. Harmonik bileşenlerin sistem davranışına etkilerinin analizi, güç sisteminin işletiminde büyük yarar sağlayacaktır.Bu tez çalışmasında, güç sisteminde meydana gelen geçici olaylardan olan anahtarlama işlemlerinin, sistemde meydana getirdiği etkiler incelenmiştir. Analizlerde farklı hat ve yük kombinasyonları için, lineer ve nonlineer yüklenme durumları gözönüne alınmıştır. Böylece harmonik bileşenlerin anahtarlama işlemleri esnasında sistem davranışına etkileri ortaya konulmuştur. Analizlerde, durum uzayı tekniği kullanılarak oluşturulan modeller ve dinamik elektriksel modeller kullanılmıştır. Gerçekleştirilen simülasyon çalışmaları ile modellerin karşılaştırılması yapılmıştır.
Tez (Doktora) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009
Keywords: Güç sistemleri; Geçici olaylar; Harmonikler; Hat modelleme; Yük modelleme; Durum uzayı tekniği