Dünya limanlarında rekabet ve düzenleme, Marmara bölgesi konteyner terminallerinin değerlendirilmesi - Onat, Zeynep Meltem (My University, 2005)
Limanlar, uluslararası ticaret faaliyetlerinin gerçekleşmesini sağlayan en önemli ekonomik yapılar olduklarından büyük rekabet arenaları haline gelmişlerdir. Ülkeler limanlarının daha da gelişebilmesi için çeşitli düzenleme yollarına gitmektedirler. Limanlardan optimum şekilde yararlanabilmek amacıyla tesislerinde verdikleri elleçleme, depolama, tarife ve gümrük işlemleri gibi hizmetler sayesinde yanaşma yerlerinin her zaman dolu olması sağlanmalı fakat aynı zamanda açıkta yanaşma yerleri için kuyrukta bekleyen gemiler olmamalıdır. Dünyadaki gelişmiş ve/veya gelişmekte olan konteyner limanlarının uygulamalarına bakılarak bu çalışmada, ülkemiz ekonomisini etkileyen Marmara Bölgesi'ndeki kamu ve özel sektöre aitkonteyner terminalleri incelenmiştir. Her bir limanın içinde bulundukları ulaşım seçenekleri, yanaşma yeri kullanımları ve liman karlılıkları değerlendirilerek rekabet göstergeleri belirlenmiştir. Marmara Bölgesi konteyner terminallerinin yanaşma yeri kullanım oranları liman otoritelerinden alınan bilgiler ve istatistikler doğrultusunda fiili veya teorik olarak hesaplanmıştır. Dünya Bankası tarafından yayınlanan liman rekabetlerinden ve düzenlemelerinden faydalanılarak limanların verimliliklerini en iyi şekilde arttırabilecekleri yapısal ve düzenleyici çözümler Marmara Bölgesi terminalleri için önerilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2005
Keywords: Limanlar; Deniz taşımacılığı; Liman rekabeti; Liman düzenlemesi; Konteyner terminalleri; Yanaşma yeri kullanımı