İletişim teknolojilerindeki gelişmelerin mimariye etkileri/sanal mimarlık - Doğan, Derya (My University, 1999)
İçinde bulunduğumuz çağın bilgi çağı obuası yeni iletişim sistemlerini de beraberinde getirmiştir. Bu sürecin ürünü olan 'bilgisayar'lar günlük hayatın içinde yerini almış ve toplumsal yapılanmada değişikliğe neden olmuştur. Yaşamın her alanında etkisini gösteren bu sosyo-politik değişim mimarlık alanında da kendini hissettirmiştir. Bilgisayar ortamı mimarlıkta sadece bir çizim aracı olarak değil, mimari kavramlarda yeni ufuklar açan, kendi mantığını mimarlık tasarım sürecine taşıyan önemli bir girdi durumundadır. İletişim teknolojisindeki gelişmeler, mimarlık ve mimarlığın asıl konusunu oluşturan 'mekan' kavramlarının, yeni ortamdaki karşılıkları olan 'sanal mimarlık' ve 'sanal mekan' kavramlarını gündeme getirmiştir. Tezde 'sanal mekan' kavramı sadece 'bilgisayar ortamında oluşturulmuş olan' olarak ele alınmamış bu konuya farklı yaklaşımlar üzerinde araştırma yapılmış ve örnek çalışmalar sunulmuştur. Bu araştırmalar sonucunda mimarlık gündeminde yerlerini alan bu yeni kavramlara net birer tanım getirmektense, yoruma açık bırakılması tercih edilmiş, böylece kavramların zengin içeriklerinin eksilmesi tehlikesi ortadan kaldırılmıştır. Yeni iletişim ortamı 'Liquid Architecture', 'TransArchitecture', 'Cyberarchitecture' gibi kavramları mimarlığa kazandırmış ve yeni mimarlığı bu kavramların şekillendireceği düşüncesiyle oluşturulmuş çalışmalar tezde sunulmuştur. Sonuç olarak iletişim ortamındaki değişimin mimari ifade tekniklerinde mutlak bir değişime yol açtığı kabul edilmiş, kavramsal olarak etkilediği projelerin ise henüz hayata tam olarak geçememiş teorik projeler olduğu gözlenmiştir. Bilişim teknolojisindeki gelişmeler - mimarlık etkileşiminin Türkiye mimarlık ortamındaki durumunun anlaşılması açısından 'anket araştırması' yöntem olarak seçilmiştir. Anket sonuçları Türk mimarlığının, 'yeni ortam'a olan yaklaşımını göstermesi açısından önemlidir. İstatistik verilerle sonuçlanan anket araştırması, bilgisayar ortamının Türk toplumunun hayatındaki yerini, yeni ortamla birlikte gündeme gelen yeni kavramlara olan yaklaşımını ve bu konulardaki çalışmalara olan ilgisini göstermektedir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1999
Keywords: Bilgi değişim/iletişim teknolojisi; Sanal mimarlık; Sanal mekan denemeleri