Giydirme cephe tasarım sürecinde karar vermek için bir yöntem önerisi - Subaşı Direk, Yaşar (My University, 2003)
Mimari tasarım süreci, bir yapının oluşumundaki en önemli evredir. Bu evrede, yapıdan beklenilenler, kullanıcıların gereksinmeleri, taşıyıcı sistem, ürün, mimari özellikler, vb. gibi tüm konular, karara bağlanır. Daha sonraki yapım ve kullanım süreçlerinde oluşabilecek sorunlar, mimari tasarım sürecinde alınan kararlarla doğrudan ilişkilidir. Yapının bir sistem olarak ele alındığı be çalışmada, alt sistemler, süreçler ve elemanlar olmak üzere iki grupta toplanmıştır. Süreçler alt sisteminden mimari tasarım süreci,elemanlar alt sisteminden giydirme cephe elemanı, her alt sistemin olabileceği görüşü ile ele alınıp ayrı ayrı incelenmiştir. Sistemlerin ayn incelenmeleri sonunda geliştirilen yöntem, giydirme cephe tasarım sürecinde karar verme adımlarını içermektedir. Karar verme yöntemi olarak Yöneylem Araştırmasından yararlanılan bu çalışmada, giydirme cephe ve tasarım süreci sistemleri tek bir sistem gibi düşünülmüştür. Bu sistemin girdisini amaç ve kaynaklar, eylemini Yöneylem Araştırmasının adımlan ile mimari tasarım sürecinin evrelerinin birleştirilip, ilişkilendirilip, giydirme cepheye uygulanması oluşturmaktadır. Sistemin çıktısını ise, giydirme cephenin mimari tasarımı ile ilgili karar adımlan oluşturmaktadır. Çalışma sonucunda: Giydirme cephenin tasarım sürecinde alman kararların yapım ve kullanım süreçleri için büyük önem taşıdığı, bu nedenle giydirme cephe tasarımcısının, belirli karar adımlan izlemesi gerektiği, karar adımlarının, giydirme cephenin çevresel etmenlerle ilgili kararlan içerdiği, kararların tasarım sürecinde açıkça ortaya konulması gerektiği belirlenmiştir.
Tez (Doktora) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2003
Keywords: Giydirme cephe