Yapay sinir ağlarında kullanılan öklid mesafesini hesaplamak için bir analog tümdevrenin gerçeklenmesi - Solmaz, Turan (My University, 1998)
Bu tezde Öklid mesafesini hesaplayan devrenin tasarımı ve MOS transistorları kullanılarak gerçeklenmesi sunulmuştur. RBFN ve CSFN gibi bazı yapay sinir ağları uygulamalarında Öklid mesafesinin hesaplanması gerekmektedir. N boyutlu uzayda iki vektör arasındaki uzaklık, Öklid mesafesi olarak adlandırdın Devre iki blokdan oluşmaktadır. Akım modunda Öklid mesafesini hesaplayan ikinci blok ana bloğu oluşturmaktadır. Fakat bizim girişlerimiz gerilim olmaktadır. Dolayısıyla, giriş gerilimlerini akıma çevirmek amacıyla ilk blok olarak geçişiletkenliği elemanı kullanılmıştır. Devre MOS transistorları kullanılarak gerçeklenmiştir. Level 3 YİTAL proses parametreleri kullanılarak devrenin simülasyonu, T-Spice simülasyon programı kullanılarak yapılmıştır. Devrenin serimi ise L-Edit layout programı kullanılarak gerçeklenmiştir. Serimi yapılan devreye ait oluşturulan SPICE dosyası için postsimülasyon yapılmıştır. Her iki simülasyon sonucuçlarmm birbirleriyle aynı sonucu verdiği grafiklerle gösterilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1998
Keywords: Yapay sinir ağları; mos transistör yapı bloklar simülasyon; layount tasarımı