7075 alüminyum alaşımında retrogresyon ve yeniden yaşlandırma ısıl işlemi sonucu mekanik özelliklerin incelenmesi - Özer, Hasan Hakkı (My University, 2003)
1970'lerdeki petrol krizinden sonra uçak-uzay uygulamalarında hafiflik önem kazanmıştır. Bu aşamada Al alaşımları, uçak üreticilerinin ilgisini eskiden olduğundan daha çok çekmeye başlamıştır. Yüksek dayanımlı 7000 serisi alüminyum alaşımları son 35 yıldır bilimsel ve endüstriyel uygulamaların odak noktası durumundadır. Yüksek dayanımı ve buna karşılık düşük yoğunluğu nedeniyle havacılık endüstrisinde yaygın olarak kullanılan 7075 Alüminyum alaşımına dayanım ve gerilmeli korozyon direnci özellikleri balonundan bir optimizasyon sağlayacak ısıl işlemin bulunması araştırmacıların dikkatini çeken bir konu olmuştur. 1974 yılında, araştırmacı Cina tararından 7000 serisi alüminyum alaşımlarında T73 aşırı yaşlandırma durumundaki yüksek gerilmeli korozyon dayanıklılığıyla birlikte T6 yapay yaşlandırmadaki en yüksek dayanımı birlikte sunan bir ısıl işlem, 'Retrogresyon ardından Yeniden Yaşlandırma' geliştirilmiştir. Bu ısıl işlem malzemeye yapay yaşlandırma durumunda uygulanmakta olup, esasen malzemenin kısa süreli olarak kısmen çözündürülmesi ve ardından orijinal yaşlandırma koşullarında yeniden yaşlandırılmasından oluşur. Bu çalışmada, 7072 Alclad 7075 Alüminyum alaşımı üzerinde ilk etapta RYY ısıl işlemleri uygulanmıştır, ikinci etapta ise çekme dayanımı ve sertlik ölçme deneyleri tatbik edilerek, uygulanan ısıl işlemin etkileri incelenmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2003
Keywords: Uçak endüstrisinde kullanılan malzemeler; Alüminyum ve alüminyum alaşımları; Alüminyum alaşımlarının yaşlandırma işlemi