Nokta mesnetli genel ortotrop dikdörtgen plakların serbest titreşiminin incelenmesi - Ekşi, Türker (My University, 2003)
Mühendislikte mekanik biliminin yeri inşaat mühendisliğinde uygulamaları ile büyük bir alana sahiptir. Bilgisayar teknolojisi ile hesaplamalardaki kolaylıklar sonucu en karmaşık ve zor problemlere çözüm bulunabilmektedir. Bu avantajlardan yararlanılarak elastik nokta mesnetli genel ortotrop plağın özdeğerlerinin ve mod şekillerinin elde edilmesi tezin özünü oluşturmaktadır. Bu çalışmada elastik nokta mesnetli genel ortotrop dikdörtgen plakların serbest titreşimleri incelenmiştir. Problemin çözümü için klasik Ritz metodu kullanılmıştır. Çalışmada, Ritz metodunun uygulanması için plağın yer değiştirmelerini ifade eden çözüm fonksiyonunun oluşturulmasında polinomlar kullanılmıştır. Ritz metodu kullanılarak problem cebrik denklem sisteminin çözümüne indirgenmiştir. Elastik nokta mesnetli genel ortotrop dikdörtgen plağın mod şekilleri üzerinde mekanik özelliklerin etkisi çeşitli döndürme açılan, nokta mesnetlerin rij itlikleri ve plak malzemesinin anizotropisini karakterize eden özellikler için sayısal olarak incelenmiştir. îlk altı doğal frekans değeri için, yukarıda sözü edilen çeşitli parametreler alınarak, tablolar oluşturulmuştur. Bu çalışmaya benzer çalışmalar literatürde mevcut olup, bu çalışmanın farklılığı nokta mesnetli genel ortotrop bir plağın ilk kez çözümlenmesidir. Göz önüne alman problemler Kirchhoff-Love hipotezi çerçevesinde çözülmüştür.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2003
Keywords: Nokta mesnet; Ortotrop; Mod şekli; Serbest titreşim; Güçlendirici (fiber); Döndürme açısı; Rijitlik parametresi