Robust classification based on sparsity - Sönmez, Elena Battini (My University, 2011)
Bilgisayarla görmenin de içinde olduğu farklı uygulamalarda kullanılan sınıflama konusu makine öğrenmesindeki en önemli problemlerden biridir. Sınıflama, farklı sınıflara ait eğitim örneklerinin sisteme verilerek test örneğinin hangi sınıfa ait olduğunun bulunması problemidir. Bu tez çalışmasında aydınlatma farklılıkları, yüz ifadesi, poz, yanlış hizalama ve çözünürlük gibi bozucu etkiler altında 2B yüz sınıflama problemine odaklandık. Son yıllarda yüz tanıma konusuna çok büyük bir ilgi olmasına karşın, mevcut örüntü tanıma metodları tüm bu bozucu etkilerin var olduğu durumlarda yüz sınıflamada başarısız olmaktadır. Sıkıştırmalı algılama teorisinde görülen gelişmeler, seyreklik tabanlı sınıflayıcılara doğru yayılmış ve başarılı sonuçlar alınmıştır. Bu çalışmada seyrek yaklaşım tabanlı sınıflama algoritmasının potansiyeli ve başarımını etkileyen faktörlere karşı davranışı araştırılmıştır. Çalışmada gerçekleştirilen tüm deneylerde Exteded Yale B ve Extended Cohn Kanade veritabanları kullanılmıştır. Birincisinde aydınlatma farklılıkları olan görüntüler kontrol edilebilir miktarda hizalamaya izin verecek şekilde kırpılarak alt dizinlere yerleştirilmiştir, eylem birini ve yüzdeki duygunun kodlandığı ikinci veritabanı sınıflama problemi kadar yüz ifadesine rağmen kişi tanımaya da uygundur. Deneylerdeki sonuçlar SRC'yi, başta gürbüzlüğü ve basitliğinden dolayı en başarılı sınıflandırıcılar listesine sokmuştur.
Tez (Doktora) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011
Keywords: Classification; Sparsity; Face recognition; Action unit; Emotion; İncoherence