Pistonlu basınç standartlarında piston-silindir ünitesi efektif alanı ve basınç distorsyon katsayısının belirlenmesi yöntemlerinin incelenmesi - Ayyıldız Dalma, Güler (My University, 2008)
Bu çalışmada, primer basınç ölçümlerinde referans sistem olarak kullanılmakta olan pistonlu basınç standartlarının ana ölçme elemanı olan piston-silindir ünitesinin efektif alanının ve basınç distorsyon katsayısının belirlenmesi yöntemlerinin incelenmesi amaçlanmıştır.Piston-silindir ünitesi efektif alanı ve basınç distorsyon katsayısı pistonlu basınç standartlarının tasarımı ve metrolojik karakterizasyonlarının yapılabilmesi için kritik önem taşımaktadır. Dolayısıyla, efektif alanın ve onu etkileyen basınç distorsyon katsayısının yüksek doğrulukla belirlenmesi, yüksek doğruluklu basınç ölçümleri gerçekleştirmenin vazgeçilemez kriteri durumundadır.Bu çalışmada söz konusu bu iki parametrenin belirlenmesine yönelik deneysel ve teorik yöntemler ayrıntılı bir şekilde incelenmiş, birbirleriyle kıyaslanarak hangi durumda hangi belirleme yönteminin uygun olduğu konusu değerlendirilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2008
Keywords: Basınç ölçümleri ve pistonlu basınç standartları; Efektif alan sıcaklık ilişkisi; Havanın kaldırma etkisi; Yerçekimi etkisi