Bilgisayar ortamında modelleme ve görselleştirme verim artırımına yönelik değerlendirmeler - Akmehmet, Volkan (My University, 2006)
Bilgisayar teknolojilerindeki gelişme, gittikçe artan bir ivme ile toplumsal hayatı etkilemektedir. Bu etkiler, bireyler, kurumlar, topluluklar ve toplumsal yapılar üzerinde varlıklarını farklı doğrultularda ve farklı amaçlara yönelik hissettirmektedirler. Bilgisayar tabanlı çalışmaların içinde bulunduğu farklı sektörler arasında, mimarlık ve tasarım sektörünün çok büyük bir yere sahip olduğu ise bir gerçektir. Bilgisayar faktörünün tasarım sürecine ve sonucuna dâhil edilmesiyle birlikte karşımıza çıkan süreç kabaca,Tasarım & Bilgisayar & Bilgisayar Ortamında Tasarım & Sonuç Ürün şeklinde olacaktır.Tasarım, karmaşık ve işbirliğine dayanan bir süreçtir. Aynı zamanda tasarım, farklı insanların kendi geçmişlerini ve bundan dolayı da tasarım ihtiyaçlarına farklı bakış açılarını kattıkları sosyal bir eylemdir. Bu bağlamda, günümüz olanakları değerlendirildiğinde, bilgisayar teknolojilerindeki gelişmelerin sunduğu olanakların belirlenmesinin ve anlaşılmasının büyük önem taşıdığı düşünülmüştür.Buradan yola çıkarak tez çalışmasının başlangıç kısmını oluşturan "Bölüm 2"de, tasarımda bilgisayarın önemi, bileşenleri ve bilgisayar kullanımında verim artırımına yönelik metotlar anlatılmaktadır. Bilgisayar sistemlerindeki gelişmeler göz önünde bulundurularak bölüm içeriğinde, bilgisayar donanımları hakkında tanıtımsal ve güncel bilgiler anlatılmış, her bileşen için kullanıcıların ihtiyaçlarına ve teknolojinin imkânlarından yaralanmalarına yönelik farklı ve faydalı bilgiler aktarılmıştır. Bilgisayar donanımları, girdi ve çıktı birimleri olarak ayrılmış, bilgisayar ortamında tasarım kıstaslarını etkileyecek unsurlar ve bileşenler ayrıntılı olarak incelenmiştir."Bilgisayar Ortamında Tasarım" ve "3 Boyutlu Modelleme" söz konusu olduğunda, foto-gerçekçi yaklaşım ve sanal gerçeklik kavramlarının dışında, sonuç ürün formatı ve teknik analizler gibi farklı kıstasların da konu içerisinde büyük önem taşıdığı gerçeği yadsınamaz.Özellikle günümüz teknolojisinde gelinen noktaya bakıldığında bunun gibi kriterlerin önemi bir kat daha artar. Bu bağlamda 3 boyutlu modelleme yazılımlarının incelenmesinin gerekliliği düşünülerek "Bölüm 3" kapsamına, dünyada kullanılan en popüler ve başarılı yazılımlardan ikisi alınmıştır. Yazılımları oluşturan algoritmalar hakkında da bilgi gerekliliği olduğu düşünülerek bölüm içerisinde modellemede algoritmalar konusuna değinilmiştir.2. ve 3. bölümde işlenen konular doğrultusunda, son kullanıcı için gereken veri bilgileri,incelenen 3 boyutlu modelleme yazılımlarıyla yapılan test sonuçları ile ilgili bilgiler ve analizler "Bölüm 4"ün içeriğini oluşturmuş, test sonuçlarını gösteren tablolar ise çalışmaya ekolarak dâhil edilmiştir. Tek bir örnek model üzerinde, olanaklar dâhilindeki parametreler ayrıayrı kullanılıp farklı sonuç ürünler, farklı tablolarda gösterilmiştir. Örnek model, ele alınan yazılımlarda ayrı ayrı oluşturulup böylece modelin gelişim süreci de işlenmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2006
Keywords: Üç boyutlu teknoloji; Bilgisayar destekli modelleme; Bilgisayar donanımları; Mimari yazılımlar; Sanal gerçeklik