Üretim sahasında gürültü ve gürültü kontrol uygulaması - Esen, Murat (My University, 2010)
Bu çalışmada, üretim alanlarında oluşan gürültü araştırılmıştır. Bu gürültünün, üretim alanında bulunan insanlar üzerindeki etkilerinden, sınır değerlerinden ve gürültüyü önlemek için literatürdeki bilgilerden yararlanılmıştır. Çalışmanın yapıldığı Arçelik Pişirici Cihazlar İşletmesi gürültü faktörü açısından incelenmiş, gürültü kaynakları belirlenmiş ve gürültüden korunmak için çeşitli uygulamalar yapılmıştır. Deneysel çalışmada, 1250 ton Rowetta marka bir pres bu çalışma sonunda kazanılan bilgi ve tecrübelerden faydalanılarak kurulmuş ve gürültü seviyeleri incelenmiştir. Ayrıca, presin kurulabileceği alternatif alanlar arasından seçim yapılırken yine gürültü faktörü düşünülmüştür. Detaylı tasarımların gerçeğe dönüşmesi sonucu kurulan yeni pres ile aynı kapasite ve teknik özelliklere sahip başka bir presin gürültü seviyeleri karşılaştırılmıştır. Bu karşılaştırma sonucu gürültü seviyesi 4,6 dBA daha düşük olduğu belirlenmiş ve bu şekilde işletmenin hizmetine sunulmuştur. Son bölümde çalışmaya farklı bir açıdan bakmak için nihai ürünler incelenmiş gürültü seviyeleri belirlenmiştir.96450 modeli için gürültü seviyesini düşürmek amacı ile çeşitli çalışmalar yapılmıştır
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010
Keywords: Gürültü kontrolü; Titreşim