Kalsiyum oksalat kristalizasyonuna doğal ve sentetik katkı maddelerinin etkilerinin incelenmesi - Ongun, Kerim (My University, 2011)
Az çözünen tuzların kristalizasyonu biyolojik sistemlerde çok önemli bir yer tutmaktadır. Üriner bölgede taş oluşumu dünya genelinde %10 görünme yüzdesine sahip, çok yaygın bir hastalıktır. Kalsiyum oksalat, üriner bölgedeki patolojik kristal oluşumunun ana bileşenini oluşturur. Ayrıca ısı değiştirici, soğutma kulesi gibi proseslerde kalsiyum tuzlarının kabuk oluşturması kirlilik, ısı transferinin düşmesi gibi ciddi problemlere neden olmaktadır. Bu çalışmada gerek endüstriyel gerekse biyomineralizasyon açısından kristalizasyon mekanizmasının araştırılmasında büyük önem taşıyan kalsiyum oksalat kristallerinin büyüme mekanizmasına doğal ve sentetik katkı maddelerinin etkileri incelenmiştir. Sentetik katkı maddesi olarak fenilsüksinik asit ve benzensülfonik asit kullanılmıştır. Doğal katkı maddesi olarak özellikle Kayseri yöresinde çok bulunan ve birçok hastalığa iyi geldiği iddia edilen gilaburu (Viburnum opulus L.) meyvesi kullanılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011
Keywords: Kristalizasyon; Kalsiyum oksalat kristalizasyonu; Böbrek taşları; Doğal katkı malzemesi olarak gilaburu