Matris dizaynı ve ısıl işleminin incelenmesi - Çebi, Osman Cem (My University, 1998)
Ekstrüzyon işleminde, diğer imalat yöntemlerinde olduğu gibi, yüksek kalite ve verimli bir çalışma hedeflenmelidir. İşlem sürecinin meydana gelebilecek hatalar nedeni ile duraksaması, işletme üretimi için önemli bir tehlike oluşturabilir. Teorik bir literatür araştırması olan bu çalışma dahilinde, ekstrüzyon prosesinin sürekliliğini tehdit ederek, amaçlanan kalite ve maliyet hedeflerine erişilmesini engelleyen matris çatlamalarının nedenlerine inilerek, bu tür hatalar ile birinci dereceden bağlantılı olan, matris dizaynı ve ısıl işlemi konusu incelenmiştir. İlk olarak, ekstrüzyon işlemi bir bütün halinde ele alınıp, basınç ve sıcaklık gibi, ekstrüzyon işlemi üzerinde direkt etkileri görülen kavramlar ele alınmış, matris tasarımında en büyük paya sahip olan malzeme akışı üzerinde durulmuştur. Daha sonra ise profil dizaynı ve matris dizaynı belirli standartlar dahilinde ele alınmış, ekstrüzyon tekniği ve malzeme akışı ile, yapılan tasarımın uyumlu bir çalışma ortaya çıkarması için gerekli unsurlar verilmiştir. Matris imalinde büyük önem taşıyan, matris malzemesinin seçimi ve tadbik edilmesi gereken ısıl işlem, sıcak iş çelikleri ele alınarak incelenmiştir. Bütün bunların sonucunda, hatalı bir matris tasarımı ile yanlış uygulanan bir ısıl işlemin, matris ömrü üzerindeki olumsuz etkilerine değinilmiştir. Hata ve neden ilişkileri üzerinde durulup sorunlar tanımlanmış ve bu yöntem ile çözüm yoluna gidilmesi amaçlanmıştır. Başarılı bir matris tasarımı ve doğru uygulanan ısıl işlemin, üretici firmaya verimli imalat şartlarını sağlayacak önemli basamaklar oldukları unutulmamalıdır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1998
Keywords: Matris dizaynı ve matris malzemeleri; Matrislere uygulanan ısıl işlemler