Yüksek debili sistemlerde hidrostatik basınç test düzeneğinin geliştirilmesi - Demirel, Ümit (My University, 2008)
Cam elyaf takviyeli plastikler (CTP) günümüzde yaygın olarak kullanılan ve ilk modern polimer esaslı kompozit malzemedir. CTP malzemelerin otomotiv sektöründen inşaat sektörüne, karayolları uygulamalarından denizcilik sektörlerine, şehir mobilyalarından elektronik sektörüne kadar bir çok alanda uygulamaları mevcuttur ve uygulama alanları hızla artmaktadır. CTP boru sektörü de bunların en önemlilerinden bir tanesidir. Bu çalışmanın amacı CTP malzemeden yapılmış boruların, ilgili standartlara uygun olarak hidrostatik basınç test cihazını tasarlamaktır. Aynı zamanda, çalışmanın CTP için bir doküman olması da amaçlanmıştır.. İlgili standartlara (TS EN 1447) göre test basıncının ±%2 doğrulukla test numunesine uygulanması gerekmektedir. Test sırasında oluşan su darbeleri test basıncının bu aralıkta kalmasını zorlaştırmaktadır. Bu çalışmada, test cihazı geliştirilirken, oluşacak su darbeleri detaylı bir şekilde incelenmiş ve basıncın istenilen aralıkta kalması sağlanmıştır. Sınır şartları olarak küresel vana açılma kapanma karakteristiği ve pistonlu pompa değerleri kullanılmıştır. Su darbelerini idare eden diferansiyel denklemler karakteristikler metodu kullanılarak sonlu farklar notasyonunda yazılmıştır. Daha sonra C++ programlama dilinde test cihazında oluşması muhtemel su darbelerini hesaplayan bir bilgisayar programı da geliştirilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2008
Keywords: CTP; Hidrostatik basınç testi; Su darbesi; Savurma döküm yöntemi