Havacılık müzesi koleksiyonu sergilemesinin çağdaş müzecilik anlayışı içinde yeniden düzenlenmesi - Zeynep, Gülten (My University, 2002)
Tezin konusu olan Havacılık Müzesi 16 Ekim 1985 yılında İstanbul- Yeşilköy'de açılmıştır. Toplam 65.000 m2 alan üzerine kurulmuş olan müzenin 15.000 m2 de açık ve kapalı iki ana bölümde sergileme yapılmaktadır. Tezin amacı müzenin sergileme alanlarında ki sorunlarına çağdaş müzecilik anlayışından hareketle çözüm önerileri getirmektir. Tezin hazırlanması sırasında müze koleksiyonu ve sergilemesinde bulunan bütün obje ve bilgiler bilgisayar ortamında hazırlanarak tezin esas kaynağı oluşturulmuştur. Dünya ve Türkiye'de hava müzeleri ile ilgili araştırma ve anket çalışması yapılmıştır. Çağdaş müzecilik anlayışı, sergileme teknikleri, havacılık tarihi ve Yeşilköy Hava Müzesi'nin yapısı ile ilgili araştırma yapılmıştır. Tezin giriş bölümünden sonra ikinci bölümünde, dünyada ve Türkiye'de hava müzelerinin gelişiminden bahsedilmiştir. Böylece Yeşilköy-Havacılık Müzesi'nin dünya ve Türkiye ölçeğinde yeri ve önemi gösterilmek istenmiştir. Üçüncü bölümde Yeşilköy-Havacılık Müzesi'nin genel yapısı, iletişimi, koleksiyonu, amacı, misyonu, vizyonu ve stratejilerine yer verilerek müze genel olarak tanıtılmıştır. Türkiye'de en büyük ve dünya ölçeğinde de iyi bir koleksiyona sahip Yeşilköy-Havacılık Müzesi sergilemesinde halen devam eden bir tarih ve teknolojiyi yansıttığı için değişmeye ihtiyaç duymaktadır. Koleksiyonun önemini gösterememesinin nedenleri sergileme sorunlarından kaynaklanmaktadır. Tez çalışmasının dördüncü bölümünde sergileme sorunlarının giderilmesi için çalışma yapılmıştır. Öncelikle çağdaş müzecilik anlayışının gelişmesinden bahsedilmiştir. Daha sonra müzeyi gezen ziyaretçinin ihtiyaçları esas alınarak, salonların şekli ve sabit vitrinleri değiştirilmeden her salonunun sergileme sorunları açıklanmıştır. Çağdaş müzecilik anlayışı doğrultusunda sorunlara çözüm önerileri verilmiştir. Bu yapılırken her salonda belli bir sergileme tipi ve amacı doğrultusunda objelerin yerleştirilmesine, salon adı, bilgi panosu ve etiketlerin, müze ziyaretçisinin yönlendirilmesi, bilgilendirilmesi için yapılmasına dikkat edilmiştir. Sonuç olarak Yeşilköy-Havacılık Müzesi koleksiyonu için, çağdaş müzecilik anlayışında hem müze hem de ziyaretçi için daha verimli bir sergileme önerisi verilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2002
Keywords: Havacılık müzesi; Müzecilik