Homopolimerler ve kopolimerlerin kalsiyum sülfat dihitrat (CaSO4.2H2O) kristalizasyonuna etkisi - Doğan, Özlem (My University, 1997)
Bu çalışmada, sulu çözeltideki kalsiyum sülfat dihidratın (CaSO^FfeO, alçıtaşı) kristal büyümesine katkı maddelerinin etkileri incelenmiştir. Katkı maddesi olarak farklı molekül ağırlıklarına ve asit içeriklerine sahip akrilat ve metakrilat esaslı homopolimerler ve kopolimerler kullanılmıştır. Katkı maddelerinin kristalizasyonu önleme derecesi gecikme zamanındaki artış ve kristalizasyon hızındaki azalma olarak ölçülmüş, kristalizasyon hızındaki azalma ise, kristallenen çözeltinin iletkenlik değerleri vasıtasıyla belirlenmiştir. Kalsiyum sülfat dihidrat kristal büyümesini önlemede, polimer yapısının, polimerlerin asit içeriğinin ve molekül ağırlığının en etkili parametreler olduğu gözlenmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1997
Keywords: Kristalizasyon mekanizması; Polielektrolitler