Harmonikleri filtreleme yöntemleri ve kompanze edilmiş bir sistemin yük akış analizi - Efe, Kadri (My University, 2011)
Kalite, hayatın her alanında karşımıza çıkan ve hayat standartlarını belirleyen en önemli faktördür. Günümüzde enerji kaynaklarının sınırlı oluşu, mevcut sistemleri yürütmede karşılaşılan yüksek maliyetler, yenilenebilir enerji türlerinden yeterli seviyede yararlanılamaması, enerji sektöründe kaliteyi popüler hale getirmiştir. Her ne kadar enerji üretimindeki bazı problemlerin önüne geçilse de enerji, özellikle tüketici tarafına verimsiz ulaştığında sistemde birçok problemler meydana gelecektir.Harmonik problemleri ve tüketicilerin reaktif güç ihtiyacı, kaliteli bir enerjiyi engelleyen en büyük faktörlerdir. Özellikle ciddi harmonik mertebelerinin olduğu sistemlerde yapılan yanlış kompanzasyon sistemleri, daha ciddi tehlikelere yol açmaktadır.Bu çalışmada, enerji kalitesinin önemi ve gerekliliği tartışılmış, enerji kalitesi problemlerinden harmonikler detaylı bir şekilde incelenmiştir. Daha sonraki bölümde, reaktif güç ihtiyacını karşılamak için yapılabilecek uygulama çeşitleri anlatılmış, ve bu uygulama çeşitleri örnekler ve detaylı analizlerle karşılaştırılmıştır. Bu uygulamalarda sıkça yapılan hatalara dikkat çekilmiştir.Son olarak, kompanzasyon sistemi bulunmayan ve yeterli miktarda kompanzasyonu bulunan bir tek hat şeması üzerinde yük akış analizi yapılmış, analiz sonuçları elektriksel büyüklükler ve maliyet olarak incelenmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011
Keywords: Enerji kalitesi; Harmonikler; Reaktif güç kompanzasyonu; Yük akışı