Bir yıldızın basıklığını kullanarak yıldıza ait fiziksel parametrelerin elde edilmesi - Tayoğlu, Menekşe Berrak (My University, 2012)
Yıldızın dönmesi, yıldızın dış şeklinde olduğu kadar içyapısında da önemli değişikliklere sebep olur. Bu çalışmada, basıklığı gözlemlenebilen yıldızların fiziksel parametrelerini literatürde var olan modellemelerden faydalanarak hesaplayacağız ve bu fiziksel parametrelerin yıldızın geometrik şekli ile olan bağlantısını anlayabilmek için, yıldızın gravitasyonel momenti olan J2 parametresini hesaplayacağız. Çalışmada, parametreleri hesaplanan yıldızlar, literatürde yer alan ve interferometrik yöntemler ile basıklığı ölçülmüş yıldızlardır. Hesaplamalar çalışmaya bir temel oluşturması açısından Güneş için de yapılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2012
Keywords: Hızlı dönen yıldızlar; Yıldızların basıklığı; Yıldızlara ait fiziksel parametreler; Yıldızların eylemsizlik momenti