Su örneklerindeki Escherichia coli'nin ses dalgalarıyla etkisiz hale getirilmesi - Tekin, Özgür İsa (My University, 2018)
Toplumun çoğunluğu tarafından ortaklaşa kullanılan yüzme havuzları, plajlar ve içme suyu kaynaklarının bakteriler gibi mikro-organizmalar tarafından kirletilmesi sonucu birçok hastalığın ortaya çıktığı bilinmektedir. Escherichia coli (E. coli) çok tehlikeli ve en ölümcül gıda kaynaklı hastalık yapıcı bakteri türlerinden biri olarak bilinmektedir. Dolayısıyla, su kaynaklarının kullanılabilirliğini garanti altına alınması için hastalık yapıcı ajanlardan arındırılması toplum sağlığı açısından büyük önem arz etmektedir. Su kaynaklarındaki bakterilerin in-aktif edilmesinde klorlama ve UV aydınlatma yaygın olarak kullanılan yöntemlerdir. Ancak, klorun canlı sağlığı üzerindeki negatif etkisinden UV aydınlatmanın da yüksek absorplayıcı sıvılara uygulanabilmesi gibi nedenlerden dolayı bu yöntemlerin kullanımları oldukça sınırlıdır. Bu nedenle, bu tür bakterilerin in-aktif hale getirilmesi için yeni yöntemlere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu çalışmada, su kaynaklarındaki gram negatif bakteri E. Coli'nin ses dalgaları yardımıyla in-aktif hale getirilmesi hedeflenmiştir. Bu amaçla, belirli bir frekansta titreşen piezoelektrik bir transdüser yardımıyla elde edilen ses dalgaları kullanılmıştır. Piezoelektrik transdüserlar, içerisinde belirli bir konsantrasyonda E. Coli ihtiva eden cam kapların tabanına monte edilmiş ve sabit bir frekansta titreşmesi sağlanmıştır. Ses dalgalarının uygulama süresinin bakteri in-aktivasyonuna etkisini belirlemek amacıyla bakteri örnekleri 1, 3, 6 ve 15 saat olmak üzere farklı sürelerde ses dalgalarına maruz bırakılmıştır. Ses dalgalarının uygulama süresinin bakteri in-aktivasyonu üzerindeki etkisi bakterili su numunelerinin belirli bir dalga boyundaki absorpsiyon katsayıları karşılaştırılmak suretiyle belirlenmiştir. Çalışmada, 10kHz, 25kHz, 40kHz, 50 kHz, 60 kHz, 75 kHz, 100 kHz, 250 kHz, 500 kHz, 750 kHz, 1000 kHz frekanslarındaki ses dalgalarına maruz bırakma süresinin bakteri popülasyonu üzerinde oldukça önemli bir etkisinin olduğu gözlemlenmiştir. 1 saat süreyle ses dalgalarına maruz bırakılan numunelerde bakteri popülasyonu genel olarak çok değişme göstermezken, 3, 6 ve 15 saat süreyle ses dalgalarına maruz bırakılan numunelerde bakteri popülasyonunun azaldığı gözlemlenmiştir. Uygun bir frekans ve güçteki ses dalgalarının sulardaki E.coli'nin etkili bir şekilde in-aktif edilmesi konusunda oldukça büyük bir potansiyele sahip olduğu sonucuna varılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018
Keywords: Escherichia coli; İn-aktivasyon; Ses dalgaları; Frekans; Piezoelektrik transdüser