Endüstriyel işletmelerde bilgisayar kullanım alanları ve uygulamaları - Günay, Fuat Güney (My University, 1994)
Gelişen teknolojiler her alanda olduğu gibi iş ortamlarına da bilgisayar ve iletişim sistemleriyle girmiştir. Önceleri bilgisayar sistemleri, işletmelerde kendilerine özel,ayrı bölümler içinde kullanılırken, özellikle kişisel bilgisayarların gelişmesi, bilgisayarların iş ortamındaki kullanım alanlarım çok arttırmıştır. Günümüzde yeterli donanım ve yazdım sistemleriyle, işletme faaliyetlerinin tümüne bilgisayar teknolojilerini uygulamak mümkündür. Bilgisayarın bu denli gerekli bir araç oluşu, bilgisayar kullanımım bir uzmanlık olmaktan çıkarmış, ihtiyaç durumuna getirmiştir. Bu nedenle bilgisayarın endüstriyel işletmelerdeki kullanım alanlarının incelendiği ve ülkemizdeki bazı uygulama örneklerinin verildiği bu tezde, Türkiye'deki mevcut endüstriyel yazılım ürünleri de listelenmiştir. Bilgisayarın genel kullanım alanlarının dışında, daha çok temin edilebilecek teknolojiler ve mevcut uygulamalar ışığında incelenen konu, temel olarak altı ana bölümde ele alınmıştır. Tezin birinci bölümünde, bilgisayar kullanımının günlük hayattaki ve endüstrideki önemi belirtilmiş ve bu konunun seçilme nedenleri üzerinde durulmuştur. Tezin ikinci bölümü olan "Bilgisayarlar ve İletişim" kısmında, bilgisayarların tarihsel gelişimi, yapılan ve büyüklüklerine göre sınıflandırılmaları anlatılmış, donanımları hakkında bilgi verilmiştir. Bilgisayar donanımı dışında, bilgisayarlarla kullanılan ek donanımlar da ayrıntılı olarak tanıtılmıştır. Bilgisayar donanımının kullanılmasının sağlayan işletim sistemlerinden, günümüzde en yaygın olarak kullanılanlar yine bu bölümün kapsamındadır. İkinci bölümde değinilen son konu bilgisayarlı iletişim konusudur. Bilgisayarların hesaplama, veri depolama gibi kabiliyetlerine iletişim yeteneğinin eklenmesi ve ortak veri paylaşımının getirdiği kolaylıklar yine bu bölümde anlatılmıştır. vııÜçüncü bölümde endüstriyel işletmelerdeki bilgisayar kullanım alanları incelenmiştir. Bu incelemede, bilgisayarın kullanılabileceği her işletme faaliyetinin araştırılması yerine, mevcut yazılım ve donanım teknolojilerinin sağladığı imkanlar kapsamındaki uygulama alanları belirtilmiştir. İncelenen işletme faaliyetlerinin bilgisayar otomasyonunda kullanılacak, mevcut yazılım sistemleri ve ilgili şirketler tablolar halinde listelenmistir. Yazdım sistemlerinin dışında çizim ve tasarım gibi donanım ağırlıklı işlemlerin incelenmesinde, gerekli donanım sistemleriyle ilgili açıklayıcı bilgiler de verilmiştir. Dördüncü bölümde, işletmelerde bilgisayar sistemlerinin kuruluşu ve geliştirilmesi, personel organizasyonu, donanım ve yazdım sistemleri yönünden kapsandı olarak ele alınmıştır. İşletme içi bilgisayar kullanımının odak noktası olan bilgisayar bölümü personelinin ve kullanıcıdan ne şekilde organize edilmeleri gerektiği ve eğitim ihtiyaçları anlatılmıştır. Yazdım ve donanım sistemlerinin kullanım aşamaları en basitten gelişmişe doğru çeşitli kademelerde incelenmiş ve bilgisayar entegrasyonunun en üst düzeyde olduğu bilgisayarla bütünleşici üretim sistemleri hakkında bilgi verilmiştir. Beşinci bölümde, ülkemizdeki bazı kuruluşların bilgisayar kullanım uygulamaları incelenmiştir. Yapıdan çalışmalar sonucu, incelenen işletmelerdeki mevcut problemler belirtilmiş ve ilgili çözüm önerilerinde bulunulmuştur. Sonuç bölümünde ise, bilgisayarlı sistemlerin endüstriyel işletmelere sağladığı faydalar belirtilmiştir. Türkiye'deki mevcut uygulamaların genel olarak eleştirisi yapılmış, işletmeler ve ülke olarak deriye yönelik çalışmalar hakkında önerilerde bulunulmuştur.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1994
Keywords: işletmeler; bilgisayar; iletişim