Duygusal zekanın algılanan iş performansı üzerindeki etkisinde psikolojik sermayenin aracı rolü: Özel sektör çalışanları üzerinde bir araştırma - Guliyev, Fehruz (My University, 2019)
Duygusal zekanın algılanan iş performansı üzerindeki etkisinde çalışanların psikolojik sermayelerinin aracı rolü olup olmadığı bu çalışmanın ana amacıdır. Duygusal zekanın algılanan iş performansı üzerindeki etkisi test edilmiş, ardından psikolojik sermayenin aracı rolü incelenmiştir. Çalışmanın uygulama kısmı Bakü`de, Azerbaycan`ın önde gelen uluslararası inşaat şirketlerinden birinde 152 beyaz yakalı çalışanın katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Anket formu sonuçları SPSS 24 programında analiz edilerek değerlendirmeye tabi tutulmuştur. Anket sonrası elde edilen veriler frekans analizi, tanımlayıcı istatistik analizleri, güvenilirlik analizi, Kolmogorov-Smirnov testi, Pearson korelasyon analizi, basit regresyon analizi, çoklu regresyon analizi, bağımsız örneklemler t-testi, tek yönlü varyans analizi ve Tukey HSD karşılaştırma testleri vasıtası ile test edilmiştir. Bulgularda duygusal zekanın algılanan iş performansı üzerinde tespit olunan etkisinde psikolojik sermayenin aracı rolü bulunamamıştır. Boyutlar bazında ise duygusal zekanın kendine yön verme, psikolojik sermayenin ise dayanıklılık boyutunun iş performansı üzerinde etkili olduğu görülmüştür. Demografik özellikler arasında, toplam deneyim bazında motivasyona ilişkin olarak gruplar arsında anlamlı bir farklılık olduğu gözlemlenmiştir. Psikolojik sermaye özelliklerinden ise iyimserlik boyutu mevcut şirketteki deneyim bakımından gruplar arasında farklılık olduğu bulunmuştur. Uyruklar arası T-testi yapıldığında Azerbaycanlı ve Türk çalışanlar arasında duygusal zekanın farkındalık boyutuna ilişkin anlamlı farklılık olduğu tespit edilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2019
Keywords: Duygusal zeka; Psikolojik sermaye; İş performansı