Ankraj destekli derin iksalarda deformasyonların incelenmesi - Özberk, Burak Sarp (My University, 2009)
Derin kazı destekleme sistemlerinde ankrajların kullanılması, çok daha derin ve büyük kazıların, emniyetli ve ekonomik bir şekilde yapılmasına olanak sağlamaktadır. Destekleme sistemine yükler, ankrajlar vasıtasıyla zemine aktarılan öngerme kuvvetleriyle karşılanmakta ve çok daha küçük kesitlerle çok daha büyük kuvvetler karşılanabilmektedir. Zemin yapılarının çoğunda karşılaşılan belirsizlikler, projelendirilme aşamasında öngörülen deplasman miktarlarının gözlemlenmesi ve kazının emniyetli şekilde devam edebilmesi için imalat sonrasında inklinometre ölçümlerinden yararlanılarak kazının güvenli şekilde devamı ve çevre yapılara etkilerinin incelenmesi mümkün olmaktadır. Bu tez kapsamında, son yıllarda ülkemizde geniş bir uygulama alanı bulmaya başlayan ve büyük bir gelişme gösteren ankraj destekli derin iksa sistemlerinin, temel konuları ve tasarımı irdelenip, tasarlanan sistemlerin deformasyon davranışları sonlu elemanlar yazılımı kullanılarak analiz edilmiş ve tasarım sonrası uygulamalardan elde edilen inklinometre verileriyle karşılaştırılması yapılmıştır. Anel Ümraniye İş Merkezi binası zemin profili için ankrajlı fore kazık analizleri yapılmış ve bunlara ait hesap parametreleri ve boyut analizi sunulmuştur. İlk olarak problemin analitik çözümü yapılmıştır. Daha sonra, sonlu elemanlar yöntemi ile iki boyutlu elasto-plastik analiz yapabilen Plaxis programı ile hesaplanmıştır. Hesaplanan bu değerlerden duvarların deplasman değerleri belirlenmiştir. Plaxis ile elde edilen değerler, her bir kademe ve ankraj imalatı sonrasında elde edilen inklinometre ölçümleri karşılaştırılmıştır. Sonuç olarak aletsel ölçümler ile plaxis ölçüm değerlerinin birbirine yakın değerlere sahip olduğu görülmüştür.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009
Keywords: Ankraj; Derin destekli kazılar; Plaxis; Ankrajlı fore kazık sistemi