UMTS çekirdek şebeke tasarımı - Tulum, Gökalp (My University, 2010)
Bu tezde UMTS sistemi için çekirdek şebeke tasarımı anlatılmıştır. Bu amaçla çekirdek şebeke tasarımında kullanılacak devre anahtarlamalı ve paket anahtarlamalı şebekeler ile ATM tabanlı taşıma şebeke teknolojisi ele alınarak incelenmiştir.Bu incelemelerde mobil şebeke evrim aşamaları anlatılarak UMTS şebeke elemanları ve şebeke arayüzleri tanıtılmıştır. Kullanıcı trafik hesaplamaları devre anahtarlamalı ve paket anahtarlamalı şebeke için gösterilmiştir. Çekirdek şebeke planlaması ve boyutlandırmasından bahsedilerek çekirdek şebekede kullanılan protokoller anlatılmıştır.2. nesil haberleşme teknolojileri üzerine kurulacak olan bir şebekede, şebeke maliyetini sınırlı tutabilmek için ATM teknolojisinin hem paket hem devre anahtarlamalı hizmetlerin ortak bir taşıma katmanı üzerinden iletilebilmesini sağlaması ayrıca gelişen teknoloji ile kullanılmaya başlanabilecek IP tabanlı sistemler için uygun bir geçiş teknolojisi olması nedeniyle ATM teknolojisi kullanılmıştır.Çalışmada örnek bir UMTS çekirdek şebekesi tasarlanmıştır. Tasarımda taşıma şebekesi ATM tabanlı seçilmiştir. Tasarım aşamaları ve trafik hesaplamaları adım adım gösterilmiştir. Gerekli düğüm sayıları ve omurga hat sayıları hesaplanmıştır
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010
Keywords: UMTS; devre anahtarlama; ATM