Türkiye`de kamu harcamaları ile büyüme ilşikisi - Atagün, Nuri Özgür (My University, 2004)
Bu çalışmada, kamu harcamalarının uzun dönemli büyümeye etkilerinin olup olmadığı, özellikle 1980'li yılların ortalarından sonra belirmeye başlayan yeni içsel büyüme modelleri çerçevesinde incelenmiştir. Yeni içsel büyüme modellerine göre, temel neoklasik büyüme modeli ekonomilerin niçin uzun dönemde durağan durum değerlerinden sapma gösterdiğini açıklayamamaktadır. Bu modeller bu etkiyi açıklayabilmek için, kamu harcamaları biçimindeki iktisat politikalarının incelenmesi gerektiğini öne sürmektedirler. Yeni içsel büyüme modellerine göre, bu türden iktisat politikaları, uzun dönemli büyümeyi açıklayabilmektedir. Wagner'in teorisine göre ise GSMH büyümesi,kamu harcamalarında artışa sebep olmaktadır.Biz bu çalışmada Wagner'in tezini, Türkiye ekonomisinin kamu harcamaları için 1950-2003 dönemi verilerini kullanarak VAR modeliyle sınadık. Ulaştığımız sonuçlar, Wagner Hipotezini destekler niteliktedir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2004
Keywords: Büyüme modelleri; İçsel büyüme modellerinde devletin değişen rolü