Elektromagnetik dalgaların yüzeyleri empedans özelliği gösteren bir tarafı açık dalga kılavuzundan saçılması - Çetiner, Bedri Artuğ (My University, 1999)
Bir tarafı açık yüzeyleri empedans özelliği gösteren dalga kılavuzundan elektro magnetik dalgaların difraksiyon probleminin asimptotik yüksek frekans çözümü Wiener-Hopf tekniği kullanılarak elde edilmiştir. Bu konu mühendislik uygulamaları ve matematiksel açıdan difraksiyon teorisi için önemli bir başlıktır. Şimdiye kadar, bir tarafı açık dalga kılavuzu geometrilerinden saçılma problemleri, birçok analitik ve sayısal çözüm metodu kullanılarak ele alınmıştır. Bu çalışmaların tümünde kılavuzun yüzeyleri mükemmel iletken olarak kabul edilmiştir. Elde edilen sonuçlar ise kılavuzun boyutlarının belli şartları sağlaması durumunda geçerli olmaktadır. Bu çalışmanın esas amacı, kılavuz yüzeylerinin empedans türünden sınır şartlarını sağlaması durumunda, daha genel bir analiz yapmaktır. Görüntü tekniği kullanılarak, esas problem daha basit iki probleme indirgenmektedir. Dalga kılavuzunun iç bölgesinde toplam alanın modlar cinsinden bir seri gösterilimi ile ifade edilmesi diğer bölgelerde ise Fourier dönüşümünün kullanılması ile her bir uyarma için üçüncü tür modifiye Wiener-Hopf denklemleri elde edilir. Bu denklemlerin çözümü ise sonsuz boyutlu bir cebirsel denklem sistemini sağlayan sonsuz sayıda sabit içerir. Kılavuzun değişik boyutlarının ve değişik yüzey empedanslarının saçılma karakteristikleri üzerindeki etkilerini gösteren sayısal sonuçlar elde edilmiştir.
Tez (Doktora) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1999
Keywords: Elektromagnetik dalgalar; Empedans