Bob Flanagan örneği üzerinden sanatçının acısının gerçekliği - Seymen, Erinç (My University, 2010)
Bu tezin amacı, acı temsillerinin haz, toplumsal cinsiyet, hastalık, teşhir gibi kavramlarla ilişkisini Bob Flanagan'ın sanatı ve hayatı özelinde araştırmaktır. Şair, müzisyen ve sanatçı Flanagan, Kistik Fibrozis hastası olarak doğmuştur. Ölümcül ve acı dolu hastalığı tüm hayatını derinden etkileyen sanatçı ergenlik yıllarında mazoşizmini keşfetmiştir. Sevgilisi Rose'un etkisiyle görsel sanatlara merakı artan Flanagan zamanla performanslar yapmaya, video, fotoğraf ve obje yerleştirmeleri üretmeye ve sergilere katılmaya başlamıştır. Kısa bir süre içinde büyük üne kavuşan sanatçının gerek tek başına, gerekse ölene kadar beraber olduğu sevgilisi Sheree Rose'la ortaklaşa ürettiği yapıtlar, mazoşizmi, cinsiyet rollerini, hastalık tecrübesini tartışmak için verimli bir alan açmıştır. Flanagan'ın, mahremiyetini çekinmeden izleyiciyle paylaştığı ve kışkırtıcı ürünleri, acı tecrübesinin hem kişisel, hem de toplumsal arka planını incelemek bakımından 20. yüzyıl sanatında özel bir yere sahiptir. Flanagan'ın yapıtları incelenirken psikanaliz, pornografi, Hıristiyan ikonografisi, feminizm, queer çalışmaları ve sakat çalışmalarının yanı sıra kimi edebi eserlere değinilmiş, ayrıca Ron Athey, Derek Jarman, Fakir Musafar gibi sanatçılarla karşılaştırmalı okumalar yapılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2010
Keywords: Acı ve hastalık; Acı ve haz rejimi; Cinsiyet; Teşhir ve performans