Akışkan gücü kontrol ve iletim sistemlerinin tasarımı ve uygulanması - Arın, Tayfun (My University, 1996)
Akışkan gücü kontrol ve iletim sistemleri bir diğer adıyla güç hidroliği konusu günümüzde hem yurdumuzda hem de dünyada otomasyon ve elektronik sistemlerin de gelişmesiyle birlikte büyük önem kazanmıştır. Artık makinaların kontrol edilmesinde zamandan tasarruf edebilmek amacıyla daha hızlı ve daha dinamik sistemler ile mümkün olan en az enerji sarfîyatıyla makina hareketlerini kontrol edebilmek için geliştirilmiş sistemler kullanılmaktadır. Elektronik teknolojisinin de gelişmesiyle birlikte hem stasyoner hem de mobil sistemlerde ilerleyen senelerde çok hızlı gelişmeler yaşayacağımız anlaşılmaktadır.Konu ile ilgili olarak gelişen ve süratle değişen dünyadaki teknolojik gelişmeleri ülkemize getirebilecek ve sistem tasarımı yapabilecek teknik elemanlara ihtiyaç duyulmaktadır.Belki de ülkemizin 2000'li yılların teknolojisine uyum sağlayabilmesi için makina mühendisliğinin bu özel ve deneyim gerektiren konusuna hakim olmak hem yerli makina üreticilerinin dış pazarlara açılabilmesi hem de makina kullanıcılarının daha kısa zamanda ve daha az enerji sarfiyatı ile birim maliyeti düşük olan ürünlerinin dış pazarlarda rekabet şansına sahip olmasını sağlayacaktır. Konunun son derece güncel ve geniş bir uygulama alanına sahip olması ve bu konu ile ilgili genel kapsamlı Türkçe eserlerin çok az olması nedeniyle güç hidroliği konusunda bir çalışma yapma gereğini hissettim. Çalışmamın ilk bölümünde genel olarak hidrolik sistemlerin nerelerde kullanıldığı, sınıflandırması ile avantaj ve dezavantajlanndan bahsettikten sonra ikinci bölümde hidrolik güç iletim ve kontrol sistemlerinde kullanılan elemanların tanıtılması ve işlevleri konusunda bilgi vermeye çalıştım.Tezin üçüncü bölümünde ise bir hidrolik sistemin ne şekilde tasarlanması gerektiğini hesap örnekleri ile birlikte vermeye çalıştım. IXDördüncü bölümde ise uygulama örneği olarak seçilen bir plastik enjeksiyon makinasının hidrolik devre şeması üzerinde açıklamalarıyla birlikte hesaplamaları yapılmıştır. Bu tezin dördüncü bölümünde verilen uygulama örneği ve hesaplamalar açık sistem hidrolik sistemlere bir örnek teşkil etmektedir kapalı devre sistemlerin statik hesaplan tez kapsamına alınmış, fakat dinamik analiz kısmı tezin kapsamı dışında tutulmuştur.Konuyu daha ileri seviyelere götürmek için hidrolik sistemlerin dinamik davranışım da inceleyen türde çalışmalar ayrıca yapılabilir. Tezin son bölümünü oluşturan beşinci bölümde ise hidrolik transmisyon sistemlerinin analizinin bilgisayar destekli olarak nasıl yapılabileceğine değinilmiş olup program algoritması verilmiştir. Çalışmamın hem kendi mesleki açımdan ilerlememe hem de kullanıcı ve tasarımcılara bir rehber olarak faydalı olacağım umuyorum.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1996
Keywords: Hidrolik transmisyon kullanılan elemanlar ve işlevleri; Hidrolik sistemlerde kullanılacak olan elemanların belirlenmesi ayar değerleri ve sistem tasarımı