Şablon eşleme ve çok katmanlı algılayıcı kullanılarak yüz tanıma sisteminin gerçeklenmesi - Tuna, Serhan (My University, 2008)
Bu tezde farklı yöntemlerin kullanılması ile yüz tanıma sistemleri gerçekleştirilmiştir. Çalışmada Wayne State üniversitesinde hazırlanan CNNL veritabanı kullanılmıştır. Farklı etnik kökenlerdeki 1266 kişiye ait, değişik zamanlarda çekilmiş 10'ar adet ön yüz imajı içeren CNNL veritabanı, test seti ve eğitim seti olmak üzere iki kısımdan oluşmaktadır. Test setinde her bir kişinin 2 farklı yüz ifadesi bulunmaktadır. Eğitim seti ise her bir kişiye ait 8 farklı yüz ifadesi içermektedir.Çalışmada ilk olarak şablon eşleme metodu kullanılmıştır. Şablon eşleme metodu ile yüz tanıma işlemi, Minokowski sınıf metriklerinden birisi olan Şehir Blok Uzaklık formülü kullanılarak gerçekleştirilmiştir.İkinci bölümde, ilk bölümde elde edilen başarı oranının artırılması için 2 farklı yöntem kullanılmıştır. İlk olarak yüzün belirli bölgelerinin çıkarılması ile elde edilen görüntüler kullanılarak tekrar şablon eşleme yöntemi uygulanmıştır. İkinci olarak, kişilerin gözbebekleri arasındaki mesafenin kullanılması ile yüz tanıma yapılmıştır.Üçüncü bölümde, yüz tanıma sisteminin performansı Çok Katmanlı Algılayıcı kullanılarak değerlendirilmiştir.Son bölümde ise, imaj boyutları küçültülerek ve şablon eşleme yöntemi kullanılarak sistemin performansı (başarı oranı ve sistem hızı) incelenmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2008
Keywords: TEK KATMANLI ALGILAYICILAR (TKA); BÜTÜN YÜZ KULLANILARAK ŞABLON EŞLEME; AĞIN TOPOLOJİK YAPISI